Proglašeni pobednici Glasnikovog konkursa za najbolju kratku priču


Na Glasnikov konkurs za najbolјu kratku priču stiglo je 76 priča od studenata, koje su zadovolјavale uslove konkursa. Četvoročlani žiri Glasnikovih urednika, u sastavu Petar V. Arbutina, Gordana Milosavlјević Stojanović, Vesna Smilјanić Rangelov i Tatjana Čomić, odlučio je da prve tri nagrade dodeli pričama sa naslovom:

Šta rade insekti dok pada kiša? Mine Nikolić

Fragmentarijum Mladenke Orlić i

Muzička škola Amara Ličine.

Žiri je za objavlјivanje u zborniku izabrao takođe i sledeće priče:

Zabranjeni šećer Anđele Timotijević, Sasvim običan dan studenta prava Dimitrija Žarkovića, Tanke zelene linije Dragolјuba Mandića, Prizma Emilije Lukić, Drvo lešnika Irine Moskovlјević, Presuda Jovane Dimkić, Papagaj Marije Petrović, Čovek koji se branio kašlјanjem Nađe Petrović, Mi sa brega i med koji mori Nјegoša Vukovića, Kuća Olivere Mitić, Kamenčić Sofije Milosavlјević, Stazama izgublјenog prtlјaga Tatjane Grbović.

Na osnovu priča pristiglih na ovaj konkurs, kao i dosadašnjeg iskustva sa prethodnim konkursima, i u skladu s procenom savremene književne produkcije, žiri je ocenio da su priče visokog kvaliteta, značajne kreativne i umetničke inventivnosti. Veliki dijapazon tema i književnih postupaka, eruptivna imaginacija i originalni odnos prema stvarnosti i književnom nasleđu veoma je dobro inkorporiran u sažete i koncizne prozne celine.

Zato uspešnost ovog konkursa ne određuje samo broj pristiglih priča, fokusiranost autora na drugačije sadržaje i kreativne izraze u vreme pandemije već i profesionalna odgovornost izdavača, koji na ovaj način stvara prostor i mogućnosti za mlade pisce.

Žiri čestita dobitnicima i svim učesnicima, ohrabrujući ih da i sledeće godine učestvuju na ovom konkursu.

Evo šta je Bookvar pisao o pričama sa prošlogodišnjeg konkursa: Studentske priče protiv koronavirusa


PROČITAJTE I OVO:  O knjizi "Glasovi reke" Žaume Kabrea u Institutu Servantes