Počinje 5. Beogradski festival evropske književnosti


Otvaranjem izložbe radova Ivane Ristić u holu Velike sale Doma omladine Beograda u 19 časova i susretom i razgovorom s poznatim hrvatskim piscem Zoranom Ferićem u 20 časova sutra počinje 5. Beogradski festival evropske književnosti.

Izložba radova Ivane Ristić S jeseni, kada počnu vetrovi nastala je po motivima priča Danila Kiša iz knjige Rani jadi. Pored ilustracija i grafičke prezentacije teksta, posetioci će moći da vide i nekoliko primeraka bibliofilskog izdanja priče Danila Kiše „S jeseni, kada počnu vetrovi“. Izložbu radova Ivane Ristić otvoriće profewsorka Fakulteta primenjenih umetnosti i dizajnerka Olivera Batajić Sretenović.

Prvi pisac koji gostuje na 5. Beogradskom festivalu evropske književnosti jeste Zoran Ferić. Povodom učešća na Festivalu Ferić kaže:

– Čini mi se da je tog dijaloga pisaca i čitalaca posljednjih godina sve manje i manje. Imamo sve više obaveza, mi koji se bavimo ovim poslom pisanja, zapravo, radimo još niz drugih poslova, uređujemo, čitamo knjige za razne žirije, predajemo, držimo radionice, pišemo za novine. U toj silnoj žurbi i poslu izgubilo se ono što je izuzetno važno za književnost, a to su susreti, dokoličarenje i razgovor o knjigama s prijateljima i kolegama, najprije s čitaocima.

Za knjigu priča Anđeo u ofsajdu Ferić je dobio nagradu Jutarnjeg lista i Nagradu „Ksaver Šandor Đalski“ za najbolju knjigu godine. U nekim izborima kritike knjiga Anđeo u ofsajdu proglašena je za knjigu decenije u Hrvatskoj. Ferić je nedavno objavio roman o letnjim jadranskim „galebovima“ Na osami blizu mora.

U okviru retrospektive Književnost na filmu Beogradski festival evropske književnosti večeras u 21 čas prikazuje francuski film 38 svedoka Lukasa Belvoe, koji je nastao prema istoimenom romanu Didijea Dekoena.

Beogradski festival evropske književnosti organizuje Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda. Ovogodišnji program festivala donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova u okviru retrospektive Književnost na filmu, panel o savremenoj kulturi pod nazivom Nastanak tabloidnog čoveka, kao i izložbu radova Ivane Ristić.

PROČITAJTE I OVO:  Nagrada "Biljana Jovanović" za roman "Helena ili o nemiru" Mirjane Mitrović

Peti Beogradski festival evropske književnosti obeležiće veliki izraelski i svetski pisac David Grosman, autor slavnih romana Vidi pod: Ljubav, Do kraja zemlje i Izvan vremena. Među piscima koji učestvuju na 5. Beogradskom festivalu evropske književnosti, u okviru programa Na sceni, nalaze se i Zoran Ferić, Kristijan Eker, Rej Robertson, Barbi Marković, Milisav Savić i Duško Novaković.

Drugog dana 5. Beogradskog festivala evropske književnosti publika će moći da prati panel Nastanak tabloidnog čoveka. Ivana Spasić, Ivan Milenković i Teofil Pančić će u razgovoru s moderatorkom Marijom Nenezić raspravljati o uzorcima marginalizacije kulture i oblikovanja figure tabloidnog čoveka kao jedne od ključnih figura savremenog društva.

Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“ Kako kažu organizatori, cilj Festivala jeste da se vrhunska književnost učini javnom vidljivom.

Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i drugih događaja.
– Književnost je u svim vremenima ovladavala najmodernijim medijima toga vremena, nema razloga da bude drugačije ni danas. Pokazalo se da je ovaj koncept jedan od razloga privlačnosti i posećenosti Beogradskog festivala evropske književnosti. Ako bismo u malo reči hteli da iskažemo okosnicu ovogodišnjeg Beogradskog festivala evropske književnosti, možda su te reči najpre zapitanost, otvorenost i energija pobune. Svet je u krizi, treba ga preispitati i iznova osmisliti, a tamo gde energija krize uzima sve snage potrebno joj je suprotstaviti energiju pobune. Kao i uvek, velike ideje bez kojih smo ostali, velike zamisli za koje su retki spremni, velika energija koje tek nema, sve se to može oblikovati najpre u književnosti i kulturi, pa potom tek postati zajedničko dobro društva obamrlog u sumnji i jednoglasnosti, niskim strastima i tabloidnim infuzijama. Nikakvo se dobro ne može pronaći ni u tiraniji brojeva ni u tabloidima u koricama knjiga. Ali ako istražujemo vrednosti, imamo šansu da postanemo dostojni njih – kaže Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga i umetnički direktor Beogradskog festivala evropske književnosti.

PROČITAJTE I OVO:  Evo ko su pobednici književnog konkursa „Ulaznica 2021“

Na 5. Beogradskom festivalu evropske književnosti već treću godinu gostuje Literatur Cafe Goethe-Instituta Beograd, a Festival sarađuje i sa Italijanskim institutom za kulturu, Kanadskim savetom za umetnost i Francuskim institutom za kulturu. Beogradski festival evropske književnosti organizuje se i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Grada Beograda, Srpskog PEN centra i Billbloard Printa, kao i velikog broja medijskih partnera festivala.

Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu. Festival traje do 24. juna.