Vladimir Putin voli američku književnost


Čovek koji je veliki deo svoje profesionalne karijere zasnovao na antagonizmu prema Sjedinjenim Državama u privatnom životu obožava da čita američke književnike.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je ovih dana, zbog napada Rusije na Ukrajinu, ponovo u žiži svetske javnosti. Tokom njegove duge vladavine, na vlasti je od 2000. godine i u ulogama i predsednika i premijera najduže se zadržao tu još od sovjetskog diktatora Josifa Staljina, odnosi Rusije i Zapada su mogli da se opišu kao toplo-hladni.

Napad na Ukrajinu je vrhunac njegovog sukoba sa Zapadom, a naročito sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Uprkos njegovoj netrpeljivosti prema „večitom rivalu“ Putin obožava američke pisce.

Tokom 2011. godine oči sveta su ponovo bile uprte u Rusiju sa zanimanjem da li će Putin uspeti da se izbori za treći predsednički mandat. Verovatno kao deo svoje kampanje Putin je odlučio da da intervju za Outdoor Life. U pitanju je bio časopis specijalizovan za lov, ribolov, kampovanje i preživljavanje u prirodi.

Mnoge ljude koji su ga videli kako jaše konja nisu bili iznenađeni kada je potvrdio da je strasni sportista. Ono što je, možda, mnoge iznenadilo jeste da je Putin ljubitelj američke književnosti.

Od trojice omiljenih autora koje je u tom intervjuu spomenuo samo je Žil Vern Evropljanin. Druga dvojica su američki književnici Ernest Hemingvej i Džek London.

„Junaci prikazani u njihovim knjigama, hrabri i snalažljivi ljudi koji se upuštaju u mnogobrojne avanture, definitivno su oblikovali moj duh i raspalili moju ljubav prema prirodi“, objasnio je Putin za Outdoor Life.

Ipak, Putin kaže da preferira Hemingvejeve romane koji nisu o lovu. Omiljene knjige su mu Za kim zvono zvoni, Zbogom oružje i Starac i more. Svi ti romani nisu o hrabrim avanturistima, već o mračnim, slomljenim ljudima.

Iako ovaj intervju možda nije ništa drugo do dobar PR potez sa proračunatim odgovorima, čini se da je njegovo mišljenje o književnosti iskreno.