Uskoro počinje prvo Evropsko prvenstvo u kvidiču


Italijanski gradić Sarteano, pored Sijene, biće ovog meseca domaćin prvog Evropskog prvenstva u kviduču, popularne igra iz romana i filmova o dečaku čarobnjaku Hariju Poteru – javlja Tanjug, a prenosi B92.net.

Kao i u priči Džoane Rouling, igrači će nastojati da jašući na metlama ubace “kvafl” (lopticu) u obruč protivnika, te da uhvate “zlatnu skrivalicu” koja timu donosi pobedu.

Za razliku od Poterove, koja leti poput metka, skrivalica “Normalaca” je loptica zakačena za stražnjicu sudije koji trčkara terenom.

Turnir će se održati od 24. do 27. jula uz učešće timova iz 12 zemalja, od Italije, preko Belgije i Španije, do Norveške i Turske.

Mešavina hokeja, košarke i ragbija, kvidič suprotstavlja dve ekipe sastavljene pola od muških, a pola od ženskih igrača.

Ovaj “sport”, za koji se mnogi nadaju da će jednog dana postati olimpijska disciplina, ima sve veći broj poklonika u svetu.

“Novi klubovi se osnivaju svakog meseca”, rekao je u izjavi za milanski list Korijere dela sera jedan od organizatori, ističući da je reč o “prilično teškom sportu, koji zahteva ozbiljnu fizičku pripremu”.

Izvor: Art-Anima


PROČITAJTE I OVO:  Agata Kristi je želela da "ubije" Herkula Poaroa