Školska biblioteka zabranila knjige o Hariju Poteru zbog PRAVIH kletvi i čini


Učenici katoličke škole Sveti Edvard u Nešvilu više neće moći da uzimaju knjige o Hariju Poteru iz školske biblioteke.

Prečasni Den Rehil, pastor u lokalnoj parohijskoj školi, zatražio je da se knjige iz serijala o dečaku čarobnjaku smesta uklone iz školske biblioteke jer su to tako tražili roditelji dece.

„Kletve i čini koje koriste junaci knjige su zapravo prave kletve i čini što može dovesti do toga da osoba koja čita knjigu može prizvati zle duhove u realnosti“, napisao je prečasni Rehil u mejlu nastavnicima škole.

Rehil je u mejlu objasnio da je to što je magija u knjizi prikazana i kao dobra i kao loša predstavlja samo „veštu obmanu“ i da je svaka magija samo po sebi zloćudna.

On je u konsultacijama sa egzorcistima iz Amerike i Rima dobio preporuku da se knjige uklone iz biblioteke.
Katolički sveštenici, za sada, nemaju zvaničan stav o tome da li su romani i filmovi o Hariju Poteru prigodni za pripadnike njihove Crkve. Iako je 2003. godine portparol Vatikana rekao da je sadržaj ovih knjiga u skladu sa hrišćanskim moralom, ove knjige su u sporadično bile zabranjivanje od strane pojedinih crkvenih institucija.

Rebeka Hamel, nadzornica u katoličkoj školi u Nešvilu, rekla je kako je pastor imao pravo da traži zabranu ovih knjiga jer svaki pastor ima pravo da zatraži ovakve stvari u školi u njegovoj parohiji. Dodala je da deca i njihovi roditelji mogu da se upoznaju sa avanturama Harija Potera van zidina njihove škole jer Katolička Crkva vidi roditelje kao primarne učitelje svoje dece.

Izvor: Tennessean.com


PROČITAJTE I OVO:  Pedeset nijansi misterioznije