Proglašene nagrade 51.Bitefa


Predstavom  Istrebljenje mladog nemačkog reditelja turskog porekla Ersana Mondtaga na Velikoj sceni Narodnog pozorišta završen je 51. Bitef održan pod sloganom Epic Trip od 22. do 30. septembra.
Od šestočasovne predstave Quizoola!, koja je najavila ovogodišnji festival,  24-časovne predstave flamanskog reditelja Jan Fabra Olimp koja je svečano otvorila festival i ništa manje glamoroznih predstava Biblija, prvi pokušaj, Carstvo nebesko, Sneg i  (Sa)slušanje, publika je u devet dana festivala i 40 pozorišnih sati, u glavnoj selekciji mogla da  pogleda predstave i svetske umetnike iz Belgije, Slovenije, Velike Britanije, Srbije, Nemačke, Irana i Švajcarske.Svoju odluku međunarodni žiri u sastavu:  Marija Ševcova (predsednica žirija), Margareta Sorensen, Ivana Sajko, Draško Adžić i Ivan Koruga, objavio je u beogradskom restoranu Papalada.

Grand prix „Mira Trailović“ za najbolju predstavu u celini prema odluci žirija pripala je predstavi Olimp – u slavu kulta tragedije, predstava od 24 sata u režiji čuvenog flamanskog reditelja Jan Fabra.

Specijalna nagrada „Jovan Ćirilov“ dodeljena je predstavi (Sa)Slušanje, reditelja  Amir Reza Kuhestanija.

Srđan Šaper, osnivač I&F McCann Grupe, u ime onih koji su Bitef podržali saopštio je nagradu publike. Prema odluci publike predstava Olimp – u slavu kulta tragedije, predstava od 24 sata osvojila je  4,73 procenata glasova publike.

Prilikom proglašenja nagrade Šaper je izjavio: “Ovogodišnje “Epsko putovanje“ još jednom nas je uverilo koliko je Bitef zaslužan za promociju Beograda kao važnog centra pozorišne umetnosti, ali i mesta koje može da okupi ljude različitog promišljanja, slobode duha i novih tendencija. Vrlo mi je drago da smo ove godine podržali Bitef kao i svi oni koji su kupili karte, odgledali sjajne pozorišne komade i glasali za  najbolju predstavu. Bitef je bio i biće simbol Beograda, a svi mi koji ga pratimo i podržavamo zalog smo da će to tako i biti. “

PROČITAJTE I OVO:  SNP priprema novu predstavu "Moćni rendžeri ne plaču"

Politikin žiri u sastavu Batić Bačević, urednik Kulturne rubrike Politike, Ana Tasić, teatrološkinja, kritičarka Politike; Borka Golubović Trebješanin, novinarka Kulturne rubrike Politike; Iva Milošević, pozorišna rediteljka i Dijana Milošević, rediteljka i osnivačica DAH teatra, jednoglasno je odlučio je da se ovogodišnja nagrada Politike, 40. put po redu,  za najbolju režiju na 51. Bitefu dodeli predstavi Olimp – u slavu kulta tragedije, predstava od 24 sata u režiji čuvenog flamanskog reditelja Jan Fabra.

Žiri, gosti Bitefa, novinari i Bitef tim uživali su u svečanoj atmosferi zatvaranja 51. Bitef festivala uz funky zvuke Soul Kitchen benda i atmosferi domaćina kluba Papalada.