Odmazda – novi roman nagrađivane islandske autorke


Upravo je, u izdanju izdavačke kuće Dokaz, izašla iz štampe Odmazda, drugi roman iz serijala o policijskom inspektoru Huldaru i dečjem psihologu Freji. Ovaj triler podjednako je impresionirao i kritiku i čitaoce, i u njemu nagrađivana islandska autorka Irsa Sigurdardotir vešto preispituje motive dobra i zla, ispravnog i pogrešnog, kao i teme krivice i kazne.

O romanu:

Zastrašujuća poruka u kojoj se najavljuje smrt šestoro ljudi pronađena je u školskoj vremenskoj kapsuli, deset godina nakon što je zakopana. Treba li anonimno pismo shvatiti ozbiljno ili je u pitanju samo dečja šala?

Detektiv Huldar dobija zadatak da otkrije ko je i zbog čega napisao poruku. Imajući u vidu fijasko sa prethodnom istragom, on sumnja da mu je ovaj slučaj dodeljen samo da bi ga držali podalje od ozbiljnog policijskog posla. Obraća se dečjem psihologu Freji u nadi da bi ona mogla da mu pomogne da shvati motive deteta koje stoji iza poruke.

Ubrzo nakon otvaranja vremenske kapsule, sledi niz jezivih događaja: najpre su u dvorištu kuće u centru grada pronađene dve odsečene šake, a onda su počinjena i dva svirepa ubistva. Huldar i Freja će se naći u središtu još jednog šokantnog slučaja i trci sa vremenom kako bi pronašli ubicu pre nego što do kraja sprovede u delo svoj zlokobni plan.

„Irsa u svom najboljem izdanju.” ˗ Morgunblaðið

„Mračna priča briljantne autorke. Nadmašuje većinu romana u žanru trilera.” ˗ Erik Aksl Sund

„Jedna od najboljih knjiga koje sam pročitao u poslednje vreme: mračna, jeziva i uzbudljiva od početka do kraja.” ˗ Stjuart Makbrajd

Odmazdu odlikuju moćni portreti likova, uzbudljiv zaplet i živopisni opisi ambijenta u kojem se dešava radnja.” ˗ BTJ

„Mračno, misteriozno, jezivo – nije ni čudo što svet voli islandske trilere.” ˗ Verdens Gang

O autorki:

PROČITAJTE I OVO:  Ako ste voleli porodicu Adams, zavolećete i neobične komšije Fredija i Flo

Irsa Sigurdardotir (Yrsa Sigurðardóttir, 1963) nagrađivana je islandska autorka koja je najpre pisala romane za decu, a u kriminalističkoj prozi debitovala je 2005. godine romanom Poslednji rituali, koji je predstavljao početak bestseler serijala o Tori Gudmundsdotir. Pored ovog, napisala je i serijal od šest romana o policijskom inspektoru Huldaru i dečjem psihologu Freji, kao i nekoliko stand-alone trilera. Njeni romani prevedeni su na više od trideset jezika. Dobitnica je nagrada Palle Rosenkrantz (za najbolji kriminalistički roman), Petrona (za najbolji skandinavski kriminalistički roman) i Blood Drop (za najbolji islandski kriminalistički roman). Živi u Rejkjaviku, gde radi kao građevinski inženjer.