“Čudo u Poskokovoj Dragi” ponovo u Srbiji


Deveta knjiga u Laguninoj ediciji „Bez prevoda“ je „Čudo u Poskokovoj Dragi“ Ante Tomića, urnebesna burleska o pet balkanskih brđana – ocu Jozi i četiri sina Krešimiru, Branimiru, Zvonimiru i Domagoju (imena hrvatskih knezova/kraljeva, prim. prev.) u potrazi za ženskom rukom koja bi ih hranila i čistila.

Sedam kilometara uzbrdo od Smiljeva nalazi se Poskokova Draga, krševit zaselak iz kojeg je pobegao svako ko je imao kud. Ostao je samo Jozo Poskok sa četvoricom zamomčenih sinova. Ova hajdučka družina živi po svom zakonu, ne dajući državi ništa, a uzimajući od nje sve što zatreba.

Jozin svet počinje da se urušava kada njegov najstariji sin Krešimir dođe na avangardnu ideju da siđe u Split i pronađe ženu, i to ne bilo koju, nego svoju staru ljubav koju je upoznao kada je jedini put bio izvan svoje zabiti: u vojsci, odnosno u ratu.

A evo kako Ante Tomić preporučuje svoju knjigu:

„Čuli ste vjerojatno za Teda Bandija, advokata iz Vermonta koji je ubijao studentice nalik njegovoj bivšoj djevojci, ili za šahistu Andreja Pićuškina, kojega su zaustavili malo prije nego što je uspio smaknuti šezdeset četiri osobe, po jednu za svako šahovsko polje, ili za Pedra Lopeza, takozvano ’čudovište iz Anda’, ili za britanskog liječnika Harolda Freda Šipmana, za Alberta Fiša, Džeka Rasparača…? E pa, zaboravite ova čudovišta. Sve serijske ubojice ne mogu se mjeriti s okrutnošću Poskoka, divlje obitelji koja nastanjuje jednu skrivenu krašku udolinu u Dalmatinskoj Zagori.

Rijetki koji su preživjeli susret s njima tek poslije mnogo nagovaranja i s golemom nelagodom, drhtavog glasa, mucajući, kroz suze govore o tome stravičnom iskustvu, a u pola pripovijesti obično se popišaju u gaće.

Ipak, gdjekad i bezdušni monstrumi imaju potrebu za čistim čarapama ili toplim obrokom. Neki od njih, neobično je to možda čuti, osjećaju i nešto nalik ljubavi i sa žaljenjem otkrivaju kako je u suvremenom svijetu praktično nemoguće živjeti bez žene. Ovo je priča kako su se luđaci iz zabiti morali suočiti s tom užasavajućom istinom.

PROČITAJTE I OVO:  Novi roman novinara i pisca Branka Rosića

Čitatelju, ovdje te zakon ne štiti.“

Ante Tomić je nagrađivani hrvatski pisac, novinar i scenarista, a svoje delo žanrovski je odredio kao „romantičnu komediju“.

Ciničan, ironičan i urnebesno smešan, Tomić secira našu primitivnu sredinu, kratko, efektno, brzo i duhovito.