Čitanje “Hari Poter” knjiga čini ljude boljim osobama


Bar tako kaže ovo istraživanje…

Svi ti sati koje ste možda proveli čitajući “Harry Potter” knjige umesto da radite domaći su zapravo doneli dobro. Sudeći po studiji objavljenoj u “Journal of Applied Social Psychology” koja je sprovela tri različita istraživanja, čitanje ovih knjiga o dečaku čarobnjaku čini da budete mnogo otvorenija osoba.

Sve tri studije se odnose na učenike u osnovnoj školi i njihovu vezu sa knjigama, kao i na odnosu koji imaju prema marginalizovanim i stigmatizovanim grupama. Ispostavilo se da je onaj ko je čitao knjigu gledao na grupe poput izbeglica, imigranata, LGBT zajednice sa mnogo više saosećanja i razumevanja od onih koji nisu.

Ovo ne znači da oni koji nisu čitali knjigu ne prihvataju druge, ali sveukupno, čitanje Harrija poboljšava stavove učenika prema ovim grupama. Ovo ima smisla jer u knjigama se govori o jednakosti i kako krv ne igra ulogu za vrednost osobe, kao i o malim bitkama koje je često Hermiona izvojevala.

Uz inspirativen citate poput: “If you want to know what a man’s like, take a good look at how he treats his inferiors, not his equals” i “It matters not what someone is born, but what they grow to be” knjiga možda pruža idealnu lekciju o tome kako biti human, i šta znači biti drugačiji – a te stvari idu ruku pod ruku.

Izvor: mtv.rs


PROČITAJTE I OVO:  Amazon počeo da isplaćuje pisce po broju pročitanih strana