Ceo Kuran u emisijama finskog radija


Finski državni radio „Ile“ počeo je ovog vikenda emitovanje 60 polusatnih emisija tokom kojih će u celini biti čitana sveta muslimanska knjiga Kuran, kako bi se poboljšalo poznavanje muslimanske kulture u toj skandinavskoj zemlji.

Emisije su posvećene onima koji su zainteresovani za religiju, istoriju religije i kulturu, navodi se u saopštenju finskog državnog radija „Ile“, prenosi Tanjug.

Svaka emisija počinje razgovorom prevodioca Kurana na finski jezik, profesora Jaka Hamena-Antile sa imamom finske islamske zajednice Anasom Hadžarom, a svete islamske knjige čitaće Peka Savolajnen.

Hamen-Antila i Hadžar u uvodnim delovima diskutovaće o verskom i istorijskom kontekstu teksta koji će biti pročitan, naveo je finski radio.

Prevodilac kaže da je zadovoljan što će njegov prevod biti čitan naglas i istakao da je „važno da Kuran bude pročitan u celosti, a ne njegovi izdvojeni delovi koji pokazuju da je islam loš i nasilan ili dobar i predivan“.

„Čitav tekstualni materijal ponuđen je slušaocima na procenu“, rekao je Hamen-Antila.

Imam Hadžar rekao je da je ovaj program važan korak u međusobnom razumevanju i da je to „pokušaj da se ispriča priča Kurana i šta on sadrži“.

Čelnik Finskog islamskog društva Muhamed Husein Omar opisao je čitanje Kurana kao dobar način da se pomogne ljudima da bolje shvate veru i muslimanske običaje.

AP iznosi procene po kojima u Finskoj sa 5,5 miliona stanovnika ima do 60.000 muslimana, navodeći da u toj zemlji ima samo jedna zgrada građena kao džamija početkom četrdesetih, a da se molitve održavaju u prostorijama ili džamijama u preuređenim bivšim školama, bioskopima ili prostorijama opština.

Izvor: RTS


PROČITAJTE I OVO:  Društvene igre na tabli izmislio je Mark Tven