Promocija romana “Pogrešan čovek” Denija Morisona


U utorak, 05. juna 2018. sa početkom u 18 časova klubu “The Three Carrots” (Kneza Miloša 16) biće održana promocija romana “Pogrešan čovek” Denija Morisona.

Član Irske republikanske armije Rejmond Mesi proveo je sedam godina u zatvoru. Izašavši na slobodu, on žudi za normalnom svakodnevicom, pokušavajući da uklopi svoju ljubav prema Rošin i njenom sinu u život republikanskog aktiviste. Njegova rutina prožeta je mračnom i brutalnom agendom bombi i pištolja. Roman “Pogrešan čovek” prodire u život članova IRA tokom Severnoirskih sukoba, ogoljavajući kompleksan i kontradiktoran svet brutalnosti i hrabrosti, lojalnosti i izdaje, mržnje i ljubavi. “Pogrešan čovek” nije izraz pokajanja, niti politički pamflet. Nije kukavičje jaje kvazidokumentarnog tipa, niti podvala koja za krajnji cilja ima ma kakav vid političke dobiti. Ovo je ozbiljan tekst ozbiljnog romana s predispozicijom prema žanrovskim obrascima trilera, istorijskog romana, melodrame, dramaturški sjajno zamišljenog i realizovanog, preciznog, oštrog, na trenutke čak neprijatnog u beskompromisnom naturalizmu.

Deni Morison (Danny Morrison) je nekadašnji nacionalni direktor za odnose s javnošu Šin fejna, a bio je i portparol tokom štrajka glađu Bobija Sandsa 1981. U više navrata je bio u zatvoru i dva puta je optužen zbog članstva u IRA. Dok je služio osmogodišnju kaznu, počeo je da piše roman “Pogrešan čovek”.


PROČITAJTE I OVO:  Roman "Opčinjenost najgorim" na srpskom jeziku