Preporučujemo pet ukrajinskih filmova na 29. Festivalu evropskog filma Palić


Ovogodišnje, dvadeset deveto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se u tradicionalnom festivalskom terminu, od 16. do 22. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se ove godine održava na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u petnaest različitih selekcija i programskih celina. Izdvajamo pet naslova iz ukrajinske produkcije, raspoređenih u nekoliko programskih celina.

PAMFIR

Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk / Ukrajina, Francuska, Čile, Poljska, Nemačka / 2022

Glavni takmičarski program

Pamfir želi da bude običan porodični čovek, međutim, okolnosti ga teraju da se te želje odrekne i on svojoj porodici mora da pomogne na drugi način.

VIZIJA LEPTIRA

Maksim Nakonečni / Ukrajina, Češka, Hrvatska, Švedska/ 2022

Paralele i sudari

 Po povratku kući sa fronta gde je bila zarobljena dva meseca, Lilija (29) otkriva da je ostala trudna nakon što ju je upravnik zatvora silovao. Hoće li uspeti da preživi ovu traumu i spase dete u društvu u kom ni jedno od njih dvoje nije poželjno?

 ODRAZ

Valentin Vasjanovič / Ukrajina/ 2021

Ukrajina u fokusu

 Hirurg iz Ukrajine je zarobljen od strane ruskih vojnih snaga na ratnoj teritoriji u Istočnoj Ukrajini. Nakon što ga puste na slobodu, on se vraća u svoj jednostavni dom, i pokušava da pronađe svrhu u životu obnavljajući odnos sa ćerkom i bivšom ženom.

NOSOROG

Oleg Sencov / Ukrajina, Poljska, Nemačka / 2021

Ukrajina u fokusu

Film prati mladića sa nadimkom Nosorog, koji devedesetih godina u Ukrajini prerasta iz agresivnog delikventa u ozbiljnog kriminalca. Hoće li umeti da okrene novi list, iako je sve za šta zna sila i surovost?

PROČITAJTE I OVO:  Promocija knjige "Sabor junaka" Petra Žebeljana

LEOPOLSKA NOĆ

Nikon Romanchenko / Ukrajina/ 2021

Mladi duh Evrope

 Polia, Solomija, Marija igraju u lokalnom pozorištu. Posle jedne predstave upoznaju momka sa kime zajedno šetaju noćnim gradom. Čini se da se Polia zaljubljuje u njega. Ujutro će on otići iz grada i više se nikada neće videti.