Pisac optužen zbog “performansa”


Književnik Zoran Ćirić optužen je da je slanjem poruka niškim političarima, u kojima je pretio gradonačelniku Niša Zoranu Perišiću, ugrozio njegovu bezbednost.

Poznati niški pisac negira optužbe i tvrdi da je reč o umetničkom performansu.

“Svrha tog performansa je ispitivanje političkog darvinizma, ponašanja političara u tim kriznim situacijama na malom prostoru i to na lokalnom nivou”, navodi Ćirić.

On dodaje da nije imao nameru da preti bilo kome i da je ime gradonačelnika spomenuto samo kao metafora.

“Nikome u životu nisam pretio. Velika sramota i velika uvreda mi je naneta. Ja sam rekao tužiocu da me tuže, ali da napišu da me tuže zato što je moj književni metod društveno neprihvatljiv, opasan, neetičan i amoralan”, ističe Ćirić.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da nije bio uplašen za svoju, ali jeste za bezbednost svoje porodice. Dodaje da sa Ćirićem nije imao bilo kakvih sukoba.

“Nikada nije postojao ni u mom ni u njegovom ponašanju razlog za ovakvo nešto. Šta ga je na ovo iniciralo ili ko, i da li je bio deo nečijeg performanasa ili tako dalje, da je plasirano na takav način iznositi odbranu”, kaže Perišić.

Poruke sa pretnjama gradonačelniku dobila su četvorica niških političara. Većina njih nije ih shvatila ozbiljno.

“Ja se nisam uznemiro tom porukom, to je možda bio samo trenutak slabosti. Nikakav postupak neću pokretati protiv gospodina Ćirića”, ističe Branislav Jovanović iz NPS-a.

Za ovo krivično delo Tužilaštvo je predložilo novčanu kaznu od najmanje 100.000 dinara.

Pisac kaže da taj novac nema i da je spreman da robija.

Izvor: B92


PROČITAJTE I OVO:  Kada su i kako pisali veliki pisci?