Obiđite Ameriku čitajući


Američki nedeljnik posvećen pop kulturi Entertejnment vikli u najnovijem izdanju objavio je simpatičnu mapu Sjedinjenih Američkih Država predstavljenih kroz knjige koje ih najbolje opisuju.

Alabama je najbolje predstavljena čuvenim romanom američke književnosti “Ubiti pticu rugalicu” Harper Li o borbi za pravdu u državi koju su rasni konflikti potresali iz korena.

Priča o devojčici koja se oslanja na grupu vukova kako bi preživela divljinu Aljaske “Julie od the Wolves” Džin Krejghed Gordž je knjiga Aljaske. “Animal Dreams” Barbare Kingsolver, roman o ženi koja se vraća kući da bi brinula o ocu, je knjiga o Arizoni, državi gde se prepliću kulture Indijanaca i hispano naroda.

“Čovek zvani hrabrost” Čarlsa Portisa, prema kome su snimljeni filmovi i koji je priča o hrabroj Meti Ros koja traži osvetu i pomoć od pijanca Rustera Kogburna, je knjiga Arkanzasa. Kaliforniju, prema mišljenju urednika Entertejnment viklija, najbolje predstavlja “Play It as It Lays” Džoan Didion, klasik iz 1970. o raspadu braka i oda slobodi.

Prerije Kolorada najbolje oslikava “Plainsong” Kenta Harufa, a Konektikat “The Witch of Blackbird Pond” Elizabet Džordž Spir, o mladoj ženi koja se sa Barbadosa seli u Konektikat i biva suočena sa optužbom za veštičarenje.

“The Book of Unknown Americans” Kristine Henrikez pokazuje naseljavanje Delavera iz ugla devet imigrantskih porodica iz Latinske Amerike. Floridu predstavlja dobitnik Pulicera “The Yearling” Mardžori Kinan Roulings, a Džordžiju “Prohujalo sa vihorom” Margaret Mičel.

“The Descendants” Kaui Harta Hemingsa, o bogatom advokatu poreklom sa Havaja i njegovoj buntovnoj ćerki, je pravi predstavnik Havaja dok je “Housekeeping” Merilin Robinson – Ajdaho.

Za Ilionoj i Čikago, nedeljnik je izdvojio roman o životu crnaca u ovom gradu – “Maud Martha” Gvendolin Bruks, dok “Veličanstveni Ambersonovi” Buta Tarkingtona predstavljaju Indijanu.

PROČITAJTE I OVO:  Otkrivena srednjovekovna knjiga duhova

Duh Ajove najbolje odražava “Shoeless Joe” V.P. Kinsele koji je adaptiran u film “Polje snova”, dok “Doc” Meri Dorije Rasel o salunima Dodž Sitija i Doku Holideju na najbolji način prezentuje Kanzas.

Roman Bobija En Mejsona o ćerki vojnika ubijenog u Vijetnamu “In Country” je esencija Kentakija, dok je jedan od prvih feminističkih romana “Buđenje” Kejt Šopen priča o Luizijani. Mejn predstavlja “Empire Falls” dobitnika Pulicera Ričarda Rusoa, a saga o Baltimoru “The Accidental Tourist” En Tajler je knjiga Merilenda.

Boni Džo Kempbel je sa “Once Upon a River” “uhvatio” Mičigen a Minesotu i život u malom gradu Mod Hard Lovlejs sa “The Betsy-Tacy Series”. “Buka i bes” Vilijama Foknera su Misisipi, a “Avanture Haklberi Fina” Marka Tvena – Misuri.

Masačusets je u ovoj listi predstavljen sa duhovitim klasikom “The Wapshot Chronicle” Džona Ccivera. Lepote Montane najbolje oslikava “A River Runs Through It” Normana Maklina prema kojoj je Robert Redford snimio “Reku uspomena”, dok je Vila Karter sa “Mojom Antonijom” predstavnik Nebraske.

“Strah i paranoja u Las Vegasu” Hantera S. Tompsona su knjiga Nevade dok je Džon Irving sa “A Prayer for Owen Meany” predstavnik Nju Hempšira. “Indipendence Day” Ričarda Forda je savršena oda Nju Džersiju dok je “House Made of Dawn” N. Skota Momadeja pomogla da se književnost američkih Indijanaca stavi na mapu i na najbolji način pokaže život u Novom Meksiku.

Njujork i priča o američkom snu prikazani su u “Drown” Džuno Dijaz a Severna Karolina pričom o svojoj istoriji kroz odrastanje dečaka u romanu “Jim the Boy” Tonija Irlija. “Love Medicine” Luize Erdih o pet decenija života u rezervatu prikazuje lepote Severne Dakote dok je Ohajo prikazan pričom o fiktivnom gradu “Winesburg, Ohio” Šervuda Andersona.

PROČITAJTE I OVO:  Čitanje "Hari Poter" knjiga čini ljude boljim osobama

Stajnbekovi “Plodovi gneva” su roman Oklahome a “Geek Love” Ketrin Dan o uvrnutim parovima i njihovoj deci je bio omiljeni roman Kurta Kobejna i predstavnik Oregona.

Pensilvaniju prezentuje “Rabbit, Run” Džona Apdajka, dok “Spartina” Džona Kejsija nudi lirski prikaz Rod Ajlenda.

“Princ plime” Pet Kontroj, prema kome je snimljen istoimeni film sa Nikom Noltijem i Barbarom Strejsend, je knjiga Južne Karoline dok je Den Simonsov klasik “Crna brda” priža Južne Dakote.

Tenesi predstavlja “A Death in the Family” Džejmsa Edžija, a klasik Larija Makmartrija “Usamljena golubica” je naravno savršeni predstavnik Teksasa. Jutu na listi predstavlja “The Monkey Wrench Gang” Edvarda Abija a Vermont “Songs in Ordinary Time” Meri Mekgari Moris.

“The Known World” Edvarda P. Džonsa je roman Virdžinije dok je “The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian” Šermana Aleksija priča o životu u rezervatu u državi Vašington.

Zapadnu Virdžiniju predstavlja priča Džejmija Gordona “Lord of Misrule”, a Viskonsin “A Map of the World” Džejn Hamilton. “Close Range” En Pruluks, prema kome je snimljen film sa Kevinom Kostnerom, je sjajan prikaz najmanje naseljene države SAD – Vajominga.

Izvor: b92