Nišlija trostruki šampion Srbije u slem poeziji


Niški pesnik i slemer Goran Živković – Gorki, pobednik je ovogodišnjeg takmičenja za najboljeg slem pesnika Srbije. Osmu godinu za redom Društvo književnika Vojvodine organizuje takmičenje za Najboljeg slemera Srbije u okviru Međunarodnog novosadskog književnog festivala. Prema opštem mišljenju publike i samih učesnika u pitanju je najbolje organizovano i ujedno najveće takmičenje u regionu.

Takmičenje za slem šampiona Srbije je tradicionalno realizovano u kafeu „Bistro“, 28. avgusta, nekoliko minuta posle ponoći, uz prisustvo mnogobrojne publike, predstavnika više medija, učesnika i gostiju Festivala, u izuzetnoj atmosferi kojoj su umnogome doprineli džez muzičari, Voja Savkov, saksofon i Dušan Kovačević, klavijature. U pauzi između nastupa, publika je imala da priliku da čuje i pozdravi irsku pesnikinju Meri Nunan i danskog pesnika Larsa Skinebaha, jedne od mnogobrojnih gostiju i učesnika 10. Međunarodnog novosadskog književnog festivala.

Žiri slem takmičenja za slem šampiona Srbije je nakon ozbiljne selekcije i analize pristiglih prijava zainteresovanih, odabrao 8 slemera koji su se takmičili u polufinalu koji se sastojao iz dva kruga poezije. U žiriju su bili: Dragan Babić (DKV), Milan Mijatović (Poezin) i Branislav Živanović (DKV).

U polufinalu slem takmičenja nastupali su: Ivan Marinković (Požarevac), Damir Nedić (Kragujevac), Nikola Oravec (Novi Sad), Dragana Bečejski (Pančevo), Goran Živković (Niš), Bojan Samson (Novi Sad), Bojan Ilić Bokerini (Niš) i Đorđe Đorđević (Beograd). Nakon prebrojavanja glasova publike, žiri je doneo odluku da su sledeći slemeri ušli u finale slem takmičenja: Đorđe Đorđević, Nikola Oravec, Goran Živković i Dragana Bečejski.

U finalu takmičenja, slemer Goran Živković je mešao satirično, ljubavno i apokaliptično, opisujući građanski rat u Nišu koji se vodi između gladnih, ludih i nezaposlenih. U poslednjem krugu izveo je pesmu „Testamenti grada i kradljivci epitafa“ i ostao je pribran i koncentrisan na nastup čak i kada su pojedinci iz publike ometali njegovo izvođenje. Zaista dobrom i ubedljivom završnicom, sakupio je najviše bodova kod publike. Drugo mesto, podelili su Đorđe Đorđević iz Beograda i Nikola Oravec iz Novog Sada, dok je Dragana Bečejski iz Pančeva zauzela treće mesto.

PROČITAJTE I OVO:  "Ledeni zmaj" Džordža R. R. Martina i na srpskom jeziku

Niškom pesniku je ovo treća pobeda za slem šampiona Srbije na Međunarodnom novosadskom književnom festivalu, a prethodne dve titule je osvojio 2011. i 2013. godine. Sledeće takmičenje je šampionat Evrope u Estoniji u gradu Tartu. Tamo će niški pesnik u novembru mesecu predstavljati Srbiju i boriti se za titulu slem šampiona Evrope.

Izvor: Konkursi regiona