Mama Madaja: Marvelov novi heroj je sirijska majka zarobljena u opkoljenom gradu


Tokom svoje duge istorije izdavačka kuća Marvel objavljivala je dosta stripova čija je radnja vezana za stvarne međunarodne događaje. Možda je najpoznatiji slučaj naslovnice jednog njihovog stripa objavljenog tokom Drugog svetskog rata na kojoj Kapetan Amerika udara Adolfa Hitlera u lice.

U skladu sa ovom tradicijom sada su objavili strip o sirijskoj ženi koja ima nadljudsko strpljenje i majčinski instinkt.

Strip, koji se zove Mama Madaja, baziran je na istinitom događaju i opisuje ženu koja je zajedno sa petoro dece zarobljena u opkoljenom sirijskom gradu Madaji. U ovom gradu je tokom godine na desetine ljudi umrlo od gladi, a samo nekoliko njih je uspelo da uspostavi kontakt sa spoljnim svetom.

mamamadaja2016ddLik Mama Madaje inspirisan je anonimnom stanovnicom Madaje koja je uspela da kontaktira jednog američkog novinara koji je u nizu svojih članaka opisivao njenu borbu za život.

„Naša tela nisu više sposobna za jelo“, rekla je ona jednom prilikom. „Moja deca su gladna, ali postaju bolesna i dobijaju stomačne bolove ako nešto pojedu. Zato što veoma dugo vremena nisu ništa jeli njihova tela više nisu sposobna da vare hranu.“

mamamadaja2016-ak„Nisam želeo da uradim ratni strip“, rekao je autor stripa Dalibor Talajić. „Želeo sam da uradim strip iz civilnog gledišta, pozicije gde si zaista nemoćan. U toj situaciji ne možeš ništa da uradiš osim da čekaš da sve prođe ili da umreš.“

Strip možete pročitati OVDE.

Izvor: Independent


PROČITAJTE I OVO:  Ljubitelji Terija Pračeta nisu oduševljeni novom serijom