Jernej Lorenci četvrti put na Bitefu


Najnovije, 51. izdanje Bitefa održaće se od 22. do 30. septembra 2017. godine pod sloganom Epic Trip. U okviru glavnog programa festivala, učestvovaće i najnovija ostvarenja jednog od najistaknutijih reditelja iz regiona, Jerneja Lorencija.

Ovaj reditelj iz Slovenije važi za jednog od omiljenih reditelja beogradske publike, a na Bitefu je gostovao već tri puta. Njegova predstava “Oluja” u produkciji Mestnog gledališća ljubljanskog, osvojila je nagradu Politike 2013. godine. Već naredne godine, u glavnom programu je učestvovala “Poludela lokomotiva”, u produkciji Slovenskog narodnog gledališća Drama Ljubljana. Na 49. Bitefu 2015. godine, “Ilijada”u koprodukciji Slovenskog narodnog gledališća Drama Ljubljana, Mestnog gledališća ljubljanskog i Cankarjevog doma, osvojila je Nagradu Politike i Nagradu Publike.

Na 51. Bitefu, imaćemo priliku da uživamo u čak dve Lorencijeve predstave. “Biblija, prvi pokušaj” u produkciji Drame SNG iz Ljubljane, nastavak je njegovog istraživanja scenskih mogućnosti velikih epskih i drugih nedramskih tekstova na kojima se zasniva naša civilizacija.

Po rečima umetničkog direktora Bitefa Ivana Medenice, predstava je, paradoksalno, ujedno i minimalistička i monumentalna. Minimalistička je zato što, osim stolica na kojima glumci sede dok čekaju svoju scenu, u predstavi nema scenografije, ali nema ni scenskih efekata ni dinamičnog mizanscena: ona pre nalikuje prezentaciji radionice za glumce. Monumentalna je, međutim, zašto što se iza vrlo malog prostora za igru otkriva beskraj prazne pozornice, a prevashodno zato što sjajna glumačka igra, u kombinaciji govora i fizičke radnje, ostavlja utisak snage i grandioznosti. Publika će ovu predstavu imati prilike da pogleda 25. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu ( Scena “Ljuba Tadić”).

Predstava radnog naslova”Carstvo nebesko”, kao festivalska produkcija, biće premijerno izvedena 26. septembra, sa reprizom 27. septembra. Predstava koja je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Bitef teatra, za polazište uzima srpsku epsku književnost srednjeg veka. Poseban kuriozitet ove predstave je to što će se ona izvoditi u dva pozorišta: prvi deo će se igrati na sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta, dok će se publika u pauzi preseliti u Bitef teatar, gde će se izvesti drugi deo predstave.

PROČITAJTE I OVO:  Otvoren deseti jubilarni Kondenz festival

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Takođe festivalu je tradicionalno pružila podršku Ambasada SR Nemačke u Beogradu i Goethe-Institut Beograd, kao i Ambasada Švajcarske u Beogradu, i Telekom Srbija.

Izvor: Mondo