Pedeset drugo izdanje Bitefa održaće se u Beogradu, od 13. do 22. septembra 2018. godine. Publika će imati priliku da vidi deset predstava iz Slovenije, Francuske, Nemačke, Belgije, Švajcarske, Izraela, Hrvatske, Srbije i Estonije. Ovogodišnja selekcija zaokružuje različite tematske i estetske celine, dok će jednu od njih činiti različiti oblici muzičkog pozorišta: Odilo. Zatamnjenje. Oratorijum. u režiji Dragana Živadinova,  Svita br. 3 ‘Evropa’ Žorista Lakosta, Bolivud Maje Pelević  i Rekvijem za L. u režiji proslavljenog koreografa Alana Platela, koji predstavlja kako jedan od vrhunaca, tako i finale ovogodišnjeg festivala.

Po rečima umetničkog direktora Bitefa, Ivana Medenice, dramaturgija festivala čiji je slogan Svet bez ljudi završava se, logično, rekvijemom. Reč je o velikoj međunarodnoj koprodukciji Rekvijem za L., koja će u Sava Centru svečano zatvoriti 52. Bitef. Osnova ove muzičke predstave je Mocartov Rekvijem, sjajno prožet afričkim pogrebnim pesmama. Cela predstava, sve s video-radom koji prikazuje jednu belu gospođu na samrti, asocira na multikulturalan pogrebni obred, čija je intonacija izrazito nežna, intimistička. Ipak, u dramaturgiji festivala, a imajući u vidu to da ovu koncert-predstavu izvodi ansambl sastavljen skoro samo od Afrikanaca, Rekvijem za L. poprima i društvenu, političku konotaciju. On postaje „crno opelo za beli svet“.

Ponovno pojavljivanje Alana Platela na Bitefu nije slučajno budući da je u pitanju autor čiji rad i istraživanje uvek iznova podstiče publiku da promišlja čovečanstvo i njegove mogućnosti, kao i krizne tačke savremenog doba koje prožimaju različite kulture. Vizuelni segment ove predstave je pored muzičkog još jedan izazov za gledaoce. Platel nas crpeći potencijal vizuelnog uvodi u svet smrti i rituala, istražujući teme smrtnosti kombinovanjem pokreta, muzike i moćnih snimaka umiranja žene.

Budući da je interesovanje za ovu predstavu veliko od objavljivanja ovogodišnjeg repertoara, u okviru festivalske promo kampanje BITEF EARLY BIRDS (Bitef ranoranioci) u prodaju su puštene ulaznice za predstavu Rekvijem za L. Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Sava Centra i na svim ovlašćenim prodajnim mestima EVENTIMA u Srbiji. Karte za ovu predstavu mogu da se kupe po promotivnim cenama od 1.200 i 1.800 dinara u periodu od 2. jula do 12. avgusta.

ČITAJTE  Laslo Darvaši dobitnik Međunarodne nagrade za književnost „Aleksandar Tišma“

Nakon završetka pomenute promo akcije, ulaznice za predstavu Rekvijem za L. od 13. avgusta će se prodavati po redovnoj ceni od 1.700 i 2.500 dinara.


Leave a Reply

Your email address will not be published.