Foto: Promo

Bogato ilustrovan kuvar namenjen deci


Kuhinje sveta su kuvar namenjen pre svega deci koja će jela pripremati uz pomoć odraslih, ali će u njemu uživati i odrasli! Verujte mi na reč! – Abigejl Vitli, autorka knjige.

Foto: Promo Kreativni centar

U ovom zanimljivom i bogato ilustrovanom kuvaru nalazi se mnoštvo recepata iz različitih krajeva sveta. Porodice su podelile sa autorkom svoje priče i recepte i tako omogućile nastanak ove knjige. Recepti su dovoljno jednostavni za kuvari početnike, a u pripremi jela koriste se lako dostupni sastojci i oprema koju manje ili više svi imamo kod kuće. Živopisne ilustracije jasno pokazuju šta treba raditi pri svakom koraku u spravljanju jela prema ovim receptima. U pitanju su jela koja mogu biti lak obrok ili prilog uz obrok za četiri osobe. Pored toga, svi recepti se mogu prilagoditi različitim prehrambenim potrebama i navikama, odnosno uz izvesne izmene postati vegetarijanski, veganski, bez glutena, bez mleka i mlečnih proizvoda, bez jaja i bez koštićavog voća.

Na početku kuvara nalaze se brojni korisni saveti i uputstva. Kuvari početnici saznaće kako da bezbedno koriste opremu i aparate za kuvanje i biće upućeni u osnove pripremanja jela – kako se secka luk a kako jabuke i kruške, kako se razbijaju jaja, kako se muti slatka pavlaka, kako se podmazuju i oblažu posude za pečenje i slično.

Kuhinje sveta, u izdanju Kreativnog centra, sadrže i zanimljive podatke o vrstama voća, povrća i začinskih trava karakterističnim za pojedine regione, o neobičnom priboru i posuđu za kuvanje s raznih meridijana, kao i o tradicionalnoj hrani koja se u nekim zemljama priprema za praznike i u svečanim prilikama.

PROČITAJTE I OVO:  Duh ili iluzija? Upoznajte Fuija, četvrtog sestrića Paje Patka
PROČITAJTE I OVO:  Hajduk protiv vetrenjača i predatora iz našeg sokaka

Spravljanje jela prema ovim receptima i njihovo konzumiranje omogućavaju dobru zabavu i magično putovanje kroz različite kulture, kuhinje i ukuse. Uživajući u pripremi 21 neobičnog jela, kao što su Sunine palačinke od tikvica, Prijine začinjene leblebije, Džejkobov rolovani omlet, Marlini keksići s čokoladom, čitaoci neće samo uvežbavati svoju kuvarsku veštinu, već će i saznati ponešto o zemljama u kojima se ta jela spremaju, ali i razne zanimljivosti u vezi s jelima – o njihovim nazivima, o tome da li se pripremaju u nekim posebnim prilikama i kojim, o načinu na koji se poslužuju i slično.