Amazon preplavljen knjigama koje je napisala veštačka inteligencija


I to je samo vrh ledenog brega.

Knjige koje je gotovo u potpunosti generisala veštačka inteligencije preplavile su Amazonovo tržište, piše Vašington Post. Ovaj trend stvara ogromne probleme za autore od krvi i mesa.

Sve je teže razlikovati dela koja su napisali pravi autori, od onih koja su kreirana korišćenjem veštačke inteligencije.

Vašington Post je na Amazonu pronašao izdavača koji nudi na desetine naslova sa sumnjivim kritikama i odličnim ocenama zbog kojih su ove knjige dobro pozicionirane na sajtu.

Knjige koje su kreirane na ovoj način samo su vrh ledenog brega jer je čitav internet prepun tekstova i materijala sumnjivog porekla. Sve ovo bi moglo da dovede do eksplozije dezinformacija.

Ove dezinformacije bi mogle da stvore petlju podataka koji međusobno upućuju jedni na druge.

NewsGuard je firma koja se bavi ispitivanjem kredibilnosti izvora vesti. Samo u aprilu su pronašli čak četrdeset i devet relativno velikih sajtova čiji je sadržaj gotovo u potpunosti generisan uz pomoć veštačke inteligencije.

To je nova stvarnost sa kojom se suočavaju izdavačke kuće. Neke kriju i negiraju da koriste veštačku inteligenciju, dok se drugi hvale time.

„Nema ničega zbog čega bi se trebalo stideti“, rekao je za Vašington Post Džoš Jafe vlasnik izdavačke kuće iz San Franciska. „Mi ljudima činimo uslugu što uz pomoć veštačke inteligencije kreiramo sadržaje koje ljudi inače ne bi mogli da dobiju.“

Onlajn publikacije poput BuzzFeed-a odavno koriste veštačku inteligenciju za kreiranje sadržaja sumnjivog porekla.

Čak i slike koje je generisala veštačka inteligencija počinju da preplavljuju internet.

Ovo je nova realnost i za autore koji svoje knjige prodaju preko interneta.

„Svaki tekst koji napišem biće neizbežno ubačen u sistem veštačke inteligencije kako bi stvorili konkurentan sadržaj“, rekao je Kris Kovel kome je veštačka inteligencija već otela jednu knjigu na Amazonu.

Glavni problem je poimanje toga šta je istina“, rekla je  Margaret Mičel šef etičkog odeljenja u firmi koja se bavi veštačkim inteligencijama. „Bez uzemljenja, sistem može da izmišlja stvari. A ako je to globalno izmišljena stvar, kako onda možemo otkriti šta je stvarnost?“

Pročitajte i ovo: ChatGPT otkriva tajne srpske književnosti i savetuje kako postati najprodavaniji pisac

Izvor: futurism.com