Žurka u O.U.R. Pub-u za podršku novoj predstavi


U subotu 15. septembra 2018. godine, od 22h u O.U.R. PUB-u, Beogradska br. 71, održaće se donatorsko veče putem koga će se prikupljati sredstva za novu autorsku predstavu Saligia pozorišne trupe Ludum Ludum.

Ovom događaju prisustvovaće renomirani srpski glumci i reditelji, publika koja godinama prati rad Ludum Ludum teatra koji postoji već pet godina, a iza sebe ima dva autorska komada i dvanaest međunarodnih i regionalnih nagrada, a dobrodošli su i svi koji žele da se upoznaju sa radom trupe.

Ove donatorske večeri DJ pult će svojim prisustvom upriličiti srpska glumica Lena Bogdanović i mladi glumac u usponu Đorđe Kreća.

Svi zainteresovani donatori imaće mogućnost izbora između tri donatorska paketa:

Prvi donatorski paket je u vrednosti od 1000,00 RSD. Donator dobija vaučer koji je ulaznica za premijeru predstave Saligia.

Drugi donatorski paket je u vrednosti od 700,00 RSD. Donator dobija vaučer koji je ulaznica za prvu reprizu predstave Saligia.

Treći donatorski paket je u vrednosti od 500,00 RSD. Donator dobija vaučer koji je ulaznica za drugu reprizu predstave Saligia.

Reč pisca:

Tema komada Saligia zasniva se na kritici društva. Zvaničnici države su predstavljeni kroz smrtne grehove kojima je Bog dao šansu da se iskupe nakon smaka sveta. Ukoliko bi napravili novu i bolju Zemlju, bili bi oslobođeni ljudskog obličja i bili bi vraćeni u raj.

Saligia je reč sastavljena od sedam početnih slova sedam smrtnih grehova. U ovom komadu Saligia je ime hotela u kome se održava Samit na kome se sačinjava nova i bolja Zemlja od strane sedam smrtnih grehova.

Ovaj dramski komad, pored sedam smrtnih grehova u sebi sadrži motive svima poznatih tema. Oslanja se na direktan citat Biblije o nastanku sveta. Pored toga, u sebi sadrži motiv mita o Perzeju i Meduzi. Simbolički se oslanja na Rajski vrt, prisutan je simbol jabuke u priči o Adamu i Evi, kao i nezaobilazna zmija.

PROČITAJTE I OVO:  Kišov "Čas anatomije" u Srpskom narodnom pozorištu

Tema komada je, pored kritike društva i kritika pojedinca. Saligia sugeriše da brzina života kojom živimo, kao i kvalitet utiču na sam sadržaj i doprinos pojedinca kako samom sebi, tako i zajednici. Saligia govori o mogućnostima. O imanju izbora. Podseća na moralne vrednosti. Poziva na povratak lepoti. Saligia je tema koja se tiče svakoga, kako intelektualca, tako i zanatlije, kako mladog, tako i starog čoveka. Saligia je tema koja se odnosi na svakog pojedinca na ovom Svetu.

Reč reditelja:

Ovaj komad na nadrealan i prilično bajkovit način govori o problemu današnjeg vremena ne oslanjajući se precizno na određenu državu ili regiju. Ovaj dramski tekst smatram aktuelnim u odnosu na trenutak u kome živimo te s toga ličnu motivaciju pronalazim u univerzalnoj i egzistencijalnoj temi koja transparentno poziva gledaoce na grižu savesti, preispitivanje, a pre svega podseća na davno zapostavljene vrednosti usled potrebe pojedinca za samopotvrđivanjem kroz ličnu karijeru, bez obzira na posledice. Ovakve teme su sve češće u pozorištima i na filmovima danas što dovoljno govori o stanju u kome se svet nalazi, a potvrđuje globalnu potrebu umetnosti za alarmiranjem i ukazivanjem na situaciju u kojoj se čovečanstvo nalazi. Kao svima, tako i meni, ovakve teme predstavljaju izazov i potrebu da sa svojim saradnicima na ovoj predstavi tragam za odgovorima na pitanja koja ovaj komad postavlja.