Zašto je “Progutana” teško svarljiva?


Za ubicom (ili ubicama) koji je svoju žrtvu isekao na komade, neke delove tela pojeo, a sve to dokumentovao fotografijama koje je docnije postavio na internet traga ekscentričan novinarski ljubavni par opčinjen modernim medijima i tehnologijama. Šta bi moglo da pođe naopako u ovakvo dobroj postavci romana Progutana proslavljenog kanadskog režisera, scenariste i pisca Dejvida Kronenberga (poznatog po kultnim filmovima Muva, Goli ručak, Istorija nasilja…)?

progutana-dejvid_kronenberg_v

Apsolutno sve!

Ovo je najdosadniji roman još od vremena kada je… hm… ikada.

David Cronenberg1

Novinarski dvojac Naomi i Nejtan koji, šatro, rešava misteriju sve vreme veoma detaljno i u sitna crevca raspravlja o performansama svoje digitalne opreme za snimanje. Ovo može da bude zanimljivo nekom režiseru ili scenaristi, ali laiku je previše nerazumljivo i komplikovano, a zato i dosadno. Problem je što se ovi dijalozi (nekada i monolozi) ponavljaju svaki puta kada Naomi i Nejtan stupe u interakciju. Čak i kada Nejtan fotografiše svoju nagu partnerku on razmišlja o fotoaparatu, kadriranju, osvetljenu… Onda se prelazi na teoretisanje u vezi sa zvučnim zapisima sa zanimljivim činjenicama koje bi jamačno zainteresovale zaludnog tonca sa RTS-a, ali ne i čoveka kojeg tehnika zvukova ne interesuje.

deadringer

Mislio sam da je vrhunac dosade ovog romana kada sam na šest strana čitao veoma stručno (čitaj dosadno za nekoga ko nije iz te struke) napisane stvari o zvuku koji proizvode cvrčci, a onda je usledilo filozofiranje o seksualnosti fiksne dijafragme objektiva od 35mm (ma šta to bilo ili značilo).

Ah, da! Tu je i ostareli bračni par francuskih profesora filozofije prepunih teorija o egzistencijalizmu, marksizmu, Hajdegeru, konzumerizmu (što je i inspiracija za naslov romana)… koji zapravo imaju samo jedan cilj, a to je da seksualno zadovolje svoje studentkinje i studente ili obrnuto. Ali od celog seksa imamo samo intelektualno trućanje u cilju zavođenja hipsterske omladine. Što bi filozofi rekli – predigru!

PROČITAJTE I OVO:  Aristotel i Dante na bis

Verujem da bi Emir Kusturica, Srđan Dragojević ili Radoš Bajić sekli vene nad ovom knjigom jer knjiga ima potencijala da zainteresuje čitaoca… koji je iz Kronenbergove struke.

U slučaju da niste reditelj, scenarista, tonac RTS-a ili mazohista, komunističkim rečnikom – filmski radnik Progutana, uprkos fantastičnoj ilustraciji na koricama, primamljivom naslovu i imenu autora, možda i nije najbolji izbor za opuštanje uz krimić.

Piše: Milan Aranđelović