Izvor: Freepik, Odiseja

Zabavan i edukativan priručnik o veštačkoj inteligenciji


Izdavačka kuća Odiseja upravo je objavila knjigu Veštačka inteligencija nije bauk, holandskog pisca Basa Haringa.

U pitanju je zabavan i edukativan priručnik o veštačkoj inteligenciji.

Šta je tačno veštačka inteligencija? Hoće li algoritmi odlučivati o našem životu u budućnosti? Kako bi izgledalo kad bi postojale mašine pametnije od ljudi? I da li su te mašine zaista pametne?

Veštačka inteligencija nam već olakšava svakodnevni život. Na primer, kada telefon zna šta želimo da otkucamo ili koju muziku volimo da slušamo. Zamisli šta nas tek očekuje! Neki ljudi su odavno predvideli postojanje robota koji misle, ali da li oni zaista misle? I o čemu? Imamo li razloga da ih se bojimo ili treba s nestrpljenjem da iščekujemo njihov napredak? Ako i tebe muče slična pitanja, onda je ova knjiga pravi izbor za tebe!

U svojoj knjizi za male i velike čitaoce, Bas Haring objašnjava šta je zaista veštačka inteligencija i motiviše nas da razmislimo o prednostima i manama kompjutera koji svakog dana postaju sve sposobniji.

PROČITAJTE I OVO:  Hajduk protiv vetrenjača i predatora iz našeg sokaka
PROČITAJTE I OVO:  Najpopularniji naslovi u knjižari Sigma

Sebastijan (Bas) Haring (1968) je holandski informatičar i filozof, nagrađivani pisac za decu i voditelj. Diplomirao je na Univerzitetu u Utrehtu, gde je stekao master diplomu u oblasti veštačke inteligencije i odbranio doktorat iz informatike. Redovni je profesor na katedri za informatiku na Univerzitetu u Lajdenu gde, između ostalog, podučava mlade naučnike kako da učine nauku dostupnijom svima. Godine 2006. uručena mu je Nagrada za jasnoću jezika (Duidelijketaalprijs), koja se svake godine dodeljuje pojedincima koji izuzetno vladaju jezikom u okviru svog zanimanja.

Prvu knjigu za decu Sir i teorija evolucije objavio je 2001. godine, i za nju dobio nagrade „Zlatna sova“ i „Eureka“. Druga knjiga, Gvozdena volja, o razlici između ljudi, zečeva i kompjutera, objavljena je 2003. godine. Do sada je napisao deset knjiga i brojne naučne članke u stručnim časopisima, a poznat je i kao voditelj holandske TV emisije Haring u kojoj je pronalazio filozofske odgovore na pitanja iz svakodnevnog života. Veštačka inteligencija nije bauk (2022) je prva knjiga ovog pisca objavljena na srpski jezik.