“Užasna tetka” knjiga o borbi za sebe i svoja prava


Užasna tetka je sedmi roman Dejvida Valijamsa, televizijskog glumca i sudije u Britanija ima talenat, koji je u 2014. godini bio zvanično najprodavanija dečja knjiga u Velikoj Britaniji.

Divna knjiga o otkriću, borbi za sebe i svoja prava i iznalaženju unutrašnje snage. Odlično napisana, duhovita, pa ipak zajedljiva, pronicljiva i zlokobna knjiga.

Centralna ličnost je ledi Stela Saksbi,o kojoj, sticajem okolnosti, brigu preuzima tetka, čiji je jedini cilj da se domogne njenog nasledstva, nakon što je proćerdala svoje.Tetka opsesivno igra (izmišljenu) igricu, ima veliku bavarsku sovu za kućnog ljubimca i čudna je na sve načine, a uz sve to, manjka joj saosećanja i morala. Čitav uvod knjige je neodoljiv i zavodljiv, ne samo sam početak sa postavkom scene, već upoznavanje sa likovima i način na koji skliznu u priču pre nego što su zapravo duboko u priči.

Užasna tetka je na misiji da mladoj ledi Saksbi otme njeno imanje. Ali, uz pomoć nestašnog i nezadrživog Gareža, kokni duha iz dimnjaka, Stela je odlučna da uzvrati!

Priča je smeštena u rane dvadesete godine prošlog veka. Te kulise pomažu Valijamsu, jer ne mora da koristi brojne moderne reference, te će za nekog čitaoca u budućnosti ovo biti klasik.
Neki pisci naprosto imaju taj dar za decu. Valijams je jedan od njih. Kada je počeo da piše, rekao je da neće koristiti fikciju i fantaziju u svojim delima. Srećom, toga se nije pridržavao, jer inače ne bismo imali prošlogodišnjeg Demonskog zubara i ovogodišnju Užasnu tetku.

U njegovim delima vlada magičan smisao za humor, a u isto vreme Valijams ne krije mračne delove storija, za koje čitalac ni ne smatra da je trebalo da budu sakrivene. Ovo je knjiga koja zna kako da se obrati deci, ne samo pričom, nego knjigom samom. Njen izgled je intrigantan, sa svim tim mapama i ilustracijama maestralnog Tonija Rosa, koje kreiraju svet za koji se čini nemogućim da neko ne želi da ga istraži. Ovo je roman za decu, ali kada ga čita odrasla osoba, iznenada se oseti opet kao desetogodišnjak koji ispod jorgana krije lampu i čita knjigu u vreme kada bi trebalo da spava.

PROČITAJTE I OVO:  Priče misterije i magije: Dvanaest pripovesti za besane noći

Knjiga nosi moćnu poruku da je ponekad specijalan prijatelj, ma kako drukčiji bio, jedino što nam je potrebno da prođemo kroz mučno iskustvo i teška vremena.