Tribina „Susret s prošlošću – Diana Budisavljević“


U okviru ciklusa „Susret sa istorijom – kada prošlost progovori“, Muzej žrtava genocida organizuje tribinski program „Javno svedočenje – Diana Budisavljević“ u utorak 13. februara u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije u Beogradu u 19 sati, i u sredu 14. februara u Novom Sadu, u Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski“ u 18 sati.

Na ovim tribinama će govoriti istoričari dr Nataša Mataušić, autorka knjige „Diana Budisavljević“, dr Vladan Vukliš, pomoćnik direktora Arhiva Republike Srpske, Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida, i Živko Zelenbrz (Ivančević), jedno od dece koje je spasila Diana Budisavljević.

Tokom ovih tribina Muzej žrtava genocida ekskluzivno će izložiti original spiska dela dece koje je spasila Diana Budisavljević.

Austrijanka Diana Budisavljević, rođena Obekser (1891–1978), supruga uglednog zagrebačkog lekara Julija Budisavljevića, organizovala je tokom Drugog svetskog rata izuzetno uspešnu akciju kojom je od sigurne smrti iz ustaških logora izbavila najmanje 7000 srpske dece, organizovala njihov smeštaj i vodila detaljnu kartoteku kako bi roditelji nakon rata mogli da pronađu svoju decu. Akcija Diane Budisavljević je, po svom obimu, broju učesnika i broju spasene dece, predstavljala jednu od najsloženijih i nesumnjivo najhumanijih akcija takve vrste na području NDH i čitave okupirane Evrope.

Retke su situacije kada pripadnici savremenih generacija mogu da ostvare neposredan kontakt sa sve malobrojnijim preživelim zatočenicima sistema koncentracionih i logora smrti NDH u Jasenovcu, a posebno sa onima spašenima zahvaljujući Diani Budisavljević, kao i da iz njihovih potresnih iskaza obogate i objektivizuju svoja znanja o tragičnim i dramatičnim događajima koji su se odigrali na jasenovačkim stratištima.