Tribina o knjizi “Moramo da razgovaramo o Kevinu”


U četvrtak 29. februara od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC biće održana tribina o romanu „Moramo da razgovaramo o Kevinu“ Lajonel Šrajver.

Tragični događaji iz maja prošle godine podstakli su nas da iz ugla književnosti promislimo o svemu što nas je duboko potreslo i pokušamo da nađemo odgovore na pitanje sa kojim se prvi put suočavamo – ko je kriv ako dete ubije – što je i osnovna tema ovog romana.

Na tribini će govoriti Ivana Stevanović, direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, Vida Rakić Glišić, psihoanalitičarka i psihoanalitička psihoterapeutkinja, i Dajana Milovanov, doktorantkinja književnosti.

U romanu „Moramo da razgovaramo o Kevinu“, neposredno pred svoj šesnaesti rođendan, 8. aprila 1999, Kevin Kačadurijan ubio je sedam školskih drugova, nastavnicu i radnika u kafeteriji. Nepune dve godine nakon tog fatalnog četvrtka, njegova majka Eva konačno je spremna da podeli svoja razmišljanja o događajima koji su vodili masakru. U nizu pisama svom suprugu Frenklinu, koji više nije s njom, ona pokušava da objasni tragediju i da razume svoju ulogu u njenom stvaranju. To pitanje opseda Evine i misli čitaoca: da li je za masakr krivo dete jer je rođeno zlo, odnosno s poremećajem ličnosti? Ili je porodica kriva zato što postoje pogrešni načini vaspitanja, nedostatak prave pažnje i ljubavi prema deci?

PROČITAJTE I OVO:  Duh ili iluzija? Upoznajte Fuija, četvrtog sestrića Paje Patka
PROČITAJTE I OVO:  Pogledajte prvi trejler filma u kome MIKI MAUS POSTAJE JUNAK JEZIVOG HOROR FILMA (VIDEO)

Prikazujući emotivni haos koji je rastrgao Evu, njena ambivalentna osećanja prema majčinstvu, karijeri, porodici i američkoj kulturi, blistava proza Lajonel Šrajver drži nas u napetosti da bi nam na samom kraju zadala još jedan neočekivan udarac.