Foto: Damir Vujković

Treći dan 29. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica


U utorak, 20. septembra, trećeg dana Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, u takmičarskom programu izvedene su tri predstave: „SCOOOOOTCH!” francuskog pozorišta Les noveaux ballets du Nord pas de Calais, “Nove cipele” u produkciji Tjan Gombau – Nacrtani čovek iz Španije, i „Janko Borsem” Lutkarskog pozorišta “Bela Kever” iz Mađarske.

Predstava „SCOOOOOTCH!” izvedena je na Sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta. Ovo je predstava koja kombinuje zvuk, pokret i lepljivu traku. Razmotavajući ovu lepljivu supstancu između publike, sebe i prostora, tri animatora otkrivaju nevidljivu mrežu odnosa. Kroz zabavno iskustvo koje stvara, SCOOOOOTCH! takođe postavlja pitanja: Šta me oblikuje? od čega sam napravljen? Da li sam ja rezultat različitih susreta?

Amélie Poirier, autorka i rediteljka predstave, o svom konceptu je rekla: “Radili smo s lepljivim trakama jer nismo hteli da radimo s lutkama, već sa materijalima. Mislimo da je za decu to zabavno, smešno i razigrano, ona mogu da dožive ove materijale čak i ako ih ne dodiruju. Takođe radimo sa muzičarkom na bini koja koristi lepljivu traku kao muzički instrument, uz svoj glas”.

Predstava „Nove cipele” izvedena je u Dečjem pozorištu Subotica, a u ovom ostvarenju dečak je dobio nove cipele i poveo ih u šetnju do reke. Na svom putu, on otkriva svet koji ga okružuje, dok cipele upijaju sva njegova iskustva a on, malo po malo, raste. Veličina cipela nas prati kroz godine – odražava dužinu stopala, ali i zrelost, iskustva i način na koji koračamo kroz život.

Glavni glumac Tjan Gombau je o predstavi rekao: “Priča mi se dopada mi se jer se radi o tradiciji u selu u kome sam odrastao, i sećanjima na detinjstvo. Tokom stvaranja koristili smo veoma jednostavnu, ali lepu scenografiju kako bi preneli priču. Za decu je ova predstava s lutkama poput avanture, a za ostale je refleksija o prolaznosti vremena i odrastanju”.

Predstava “Janko Borsem” odigrana je u Narodnom pozorištu na Sceni “Jadran”. Ova adaptacija Janka Borsema zasnovana je na narodnoj priči rumunskih mađara, i pokušava da nas povede novim putevima kroz žanrove naučne fantastike, anime i stripa, uz pomoć lutkarskog pozorišta i muzičkih instrumenata koji ne ograničavaju maštu.

Agneš Kiš iz pozorišta “Bela Kover” opisala je postupak rada na predstavi: “Za ovu predstavu smo pozvali reditelja Sardara Tagirovskog da radi sa ansamblom i napravi nešto novo. On režira u pozorištu ali nije lutkarski reditelj, već se bavi eksperimentom. Zato nam je i bilo interesantno kako se bavio lutkarskim pozorištem i glumcima”. O samoj predstavi je rekla: “Ovo nije priča o heroizmu, već o jednom detetu i tome šta znači detinjstvo. Scenografija predstavlja svemir, kako bismo se prisetili koliko smo mali u odnosu na njega”.

U Hotelu Patria predstavljeni  su 15. i 16. broj časopisa “Niti” za lutkarsku umetnost, kao i zbornik radova “Pozorište za decu – umetnički fenomen” (knjiga 12). Započela je i trodnevna radionica terapije lutkom “Lutkom do mira ‒ lutkarstvo u terapiji i proceni”, koju vodi Osa Viklun, dugogodišnja praktikantkinja i edukatorka u toj oblasti, iz Geteborga.

Na filmskom repertoaru bio je animirani film “Pčelica Maja 3 – Zlatno jaje” u Bioskopu Eurocinema, a na Trgu slobode izveden je raznovrstan umetnički program.

Četvrtog festivalskog dana, u sredu 21. septembra, na Sceni „Jadran” Narodnog pozorišta biće izvedene dve predstave u takmičarskom programu: „Vuk sa mirisom bobica” Dječijeg pozorišta Republike Srpske (10h) i “Priča o metli” indonežanskog pozorišta Bon Puppet (17h). U Dečjem pozorištu Subotica, ansambl ovog pozorišta će u 12 časova izvesti predstavu “Ljubav i violina” koja je takođe deo takmičarskog programa.

Knjige “Malo pozorište Duško Radović – 70 godina raznolikosti (monografija 1949-2019)” koju je priredila Marijana Petrović, kao i knjiga “O glumcu sa lutkom” ove autorke, biće predstavljene u sredu u 16 časova u Hotelu Patria.

Kreativna radionica “Vesela družina” sa Sofijom Simić, zakazana za 21. septembar, bavi se lutkom kao rekvizitom i sredstvom komunikacije u pozorištu.

U okviru filmskog programa, na repertoaru će se naći animirani film “Čudovišta iz moje porodice 2” u  11h u Bioskopu Eurocinema, a od 17h na Trgu slobode biće izveden raznovrstan umetnički program.

Svi programi na Međunarodnom festivalu pozorišta za decu su otvoreni za posetioce i besplatni.