Topola: Domanovićeva rodna kuća dom knjige


U domu našeg velikog satiričara Radoja Domanovića, svečano je otvoren ogranak gradske Biblioteke iz Topole, koja nosi upravo njegovo ime.

Na svečanosti su dodeljene nagrade Fonda „Radoje Domanović“ za životno delo aforističaru Zoranu Rankiću i prof. dr Miroslavu Egeriću, specijalno priynanje prof. dr Ratku Božoviću, a za najbolju knjigu satire u 2014, godini nagra]en je Bojan Ljubenović, autor dela „Pisma iz Srbije“, dok je Zoran T. Popović, nagrađen za najbolju knjigu satire u 2015. godini, pod naslovom „Daće Bog. Ako Bog da.“

Zajednička želja prisutnih je da se u ovom spomen domu organizuju književni, obrazovni i kulturni programi. Da se opremi literaturom koja će biti prilagođena vremenu Radoja Domanovića i duhu njegove književnosti. Da se nastavi prekinuta tradicija održavanja manifestacije „Domanovićevi dani satire“, uz održavanje značajnih nacionalnih i internacionalnih manifestacija. A uslovi za to postoje.

Da podsetimo, rodna kuća najvećeg srpskog satiričara izgrađena je 1852. godine i služila je za potrebe škole. Povodom stogodišnjice postojanja na njoj je postavljena spomen-ploča u znak sećanja na njenu prvobitnu namenu i mesto Domanovićevog rođenja. Objekat se nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštišu spomenika kulture. Prethodna restauracija zgrade obavljena je 1973. godine, posle čega nije bilo nikakvih značajnijih ulaganja kako bi se očuvala u autentičnom stanju. Zapušten i ruiniran objekat, danas je u potpuno novom ruhu. Koristiće ga Biblioteka „Radoje Domanović“ iz Topole, a sredstva za održavanje i korišćenje biće planirana finansijskim planom biblioteke i opštinskim budžetom.

Izvor: Šumadija press


PROČITAJTE I OVO:  Nagrada "Biljana Jovanović" za roman "Helena ili o nemiru" Mirjane Mitrović