Tolkinova knjiga o Berenu i Lutijeni izdata posle 100 godina


Nova knjiga Džona R. R. Tolkina “Beren i Lutijena” puštena je u prodaju 100 godina nakon što je osmišljena, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).Knjigu u izdanju kuće HarperKolins (HarperCollins) uredio je Tolkinov sin Kristofer a ilustracije je radio Alan Li, dobitnik Oskara za rad na filmskoj trilogiji “Gospodar prstenova”.

Knjiga govori o ljubavi smrtnog čoveka Berena i besmrtne vile Lutijene i njihovoj potrazi za draguljima Silmarilima. Priča je ušla u sastav dela “Silmarilion”, izdatog 1977, četiri godine posle Tolkinove smrti.

Beren i Lutijena su važne figure u Tolkinovoj mitologiji Srednje Zemlje i neposredno su povezani sa Aragornom, čija je nesrećna romansa sa princezom vilenjaka Aruen u “Gospodaru prstenova” svesni odjek priče o Berenu i Lutijeni.

Imena Beren i Lutijena su uklesana i na nadgrobnom spomeniku Tolkina i njegove žene Idit, koja je bila inspacija za lik najlepše vile.

Tolkin je priču osmislio posle povratka iz bitke na Somi 1916. gde je izgubio dosta dobih prijatelja.

Knjiga o Berenu i Lutijeni objavljena je 10 godina nakon prethodno izdatog dela o Srednjoj zemlji, delu “Deca Hurinova” koje se takođe bavi dešavanjima iz “Silmariliona”.

Iako je svetsku slavu stekao romanima “Hobit” i trilogijom “Gospodar Prstenova” Tolkin je najveći deo života radio na “Silmarilionu” koji nikad nije završio.

Izvor: Blic


PROČITAJTE I OVO:  POTPUNO UNIŠTIO KNJIGU O HARIJU POTERU DA BI NAPRAVIO NEŠTO MAGIČNO: Mnogi nisu oduševljeni onim što je uradio, „OVO JE BOLELO“