Stručnjaci tvrde: Pablo Neruda nije umro od raka


Tim međunarodnih naučnika odbacio je zvanični uzrok smrti čileanskog književnika i nobelovca Pabla Nerude, navodeći da on nije umro od raka ili neuhranjenosti.

Mada su naveli zbog čega nije, oni ipak nisu okončali misteriju i naveli od čega jeste umro pesnik i levičarski političar.

Vlada Čilea potvrdila je ranije da postoji mogućnost da je Pablo Neruda ubijen posle vojnog puča 1973. godine, kojim je doveden na vlast general Augusto Pinoče.

Stručnjaci su naveli da će nastaviti sa proučavanjem patogene bakterije koja je možda uzrokovala Nerudinu smrt i utvrditi da li je umešana treća strana.

Neruda, koji je 1971. dobio Nobelovu nagradu za književnost, najpoznatiji je po svojoj ljubavnoj poeziji.

On je, takođe, bio i levičarski političar i diplomata, i blizak prijatelj socijalističkog predsednika Salvadora Aljendea, koji se ubio da ne bi pao u ruke onima koji su izveli vojni udar 11. septembra 1973, predvođeni generalom Pinočeom.

Neruda, koji je u to vreme imao 69 godina i bolovao od raka prostate, planirao je da ode u izgnanstvo, ali dan pre planiranog odlaska prevezen je kolima hitne pomoći u kliniku Santa Marija gde je lečen od raka.

Prema zvaničnoj verziji, Neruda je umro u bolnici 23. septembra, prirodnom smrću.

Izvor: B92


PROČITAJTE I OVO:  20 inspirativnih citata koji će nas naterati da čitamo više