Sedma Međunarodna strip konferencija „Kragujevac Comic Con“ održaće se od 23. do 25. juna, na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine grada Kragujevca.

Ovaj festival stripa, ali i popularne kulture, ove godine će svoju „sedmu rundu“, kako piše na plakatu sa junakinjom Modesti Blejz, čiji je autor kragujevački umetnik Milan Jovanović, imati osim matičnog grada, i u drugim centrima u Srbiji. Ove godine se Komikon održava naporedo sa kragujevačkim muzičkim festivalom Arsenal fest, što obogaćuje mogućnosti i za ljubitelje muzike i za ljubitelje stripa.

Glavni deo programa je i ove godine posvećen gostovanju uglednih autora iz Italije kao što su Kristijano Spadevekija, Valter Venturi i Klaudio Kjaveroti, kao i domaćim, među kojima su Bob Živković, Marko Somborac, Miodrag Ivanović, Leonid Pilipović, Sabahudin Muranović, Milivoj Kostić, Velibor Stanojević i Stefan Katanić. Uz njih gostuju i stručnjaci za strip Ilija Bakić, Zoran Stefanović, Uroš Smiljanić, Nikola Dragomirović, Milan Jovanović, Vladimir Milošević i Andrija Mihajlović.

Glavni deo programa će biti u Kragujevcu, od petka u 17 časova, do nedelje u 12. U programu su, osim kulturno važnih tribina, promocija izdanja i crtanja posveta, uključene i mnoge druge delatnosti – izložbe, stvaranje ulične umetnosti, prodaja izdanja i konkursi. Tako će se ovde godine održati i konkurs za strip „Kragujevački pobednik“, konkurs za najbolju fotografiju Kragujevac Comic Cona 2017, ali i konkurs za najbolju ilustraciju Zagora.

U subotu će u Kragujevcu biti održana i godišnja skupština Udruženja stripskih umetnika Srbije. Biće predstavljena nacionalna strategija za strip u Srbiji, kao i Centar za umetnost stripa, programska jedinica koju je „Svet stripa“ utemeljio u aprilu ove godine zajedno sa Domom omladine Beograda i Udruženjem stripskih umetnika Srbije.

Biće održane četiri izložbe – „Reči“ čije su autorke Mihaela Miron, Milja Vuković i Irena Marjanović Cvetković, izložba grafita Bobana Milosavljevića, izložba polaznika Škole devete umetnosti „Svet stripa“ i izložba fotografija iz arhive Kragujevac Komikona.

ČITAJTE  Harli Kvin tačno 22 godine u stripu

Uličnu umetnost posvećenu Taličnom Tomu uradiće akademski umetnik specijalizovan za polje prostorne vizuelizacije Milivoj Kostić.

Svoja izdanja i predmete izlagaće poznate izdavačke kuće: Veseli četvrtak, Alan Ford, Darkvud, Komiko, Makondo, Forma B, Čarobna knjiga, Besna kobila, Everest media, Modesti stripovi, Spoter Sova i Svet stripa.

Festival se u nedelju 25. juna, premešta u Beograd, gde će se u Domu omladine Beograda, u okviru programa Centra za umetnost stripa, strani i domaći umetnici predstaviti publici i poznavaocima glavnog grada (od 15 do 19 časova).

Program:

Četvrtak

Novi Sad, klub Crna Ovca
od 17.00 do 19.00
17.00 – predstavljanje Međunarodne strip konferencije “Kragujevac Comic Con”, Nebojša Vesović, Zoran Stefanović
17.30 – o stripskoj produkciji u 2017. govori Nikola Dragomirović
18.00 – predstavljanje Centra za umetnost stripa, Zoran Stefanović

Petak

Kragujevac, Đački trg
berza stripa od 17.00 do 20.00
17.00 – 19.00 crtanje i potpisivanje za posetioce, učestvuju: Claudio Chiaverotti, Cristiano Spadavecchia, Walter Venturi, Bob Živković, Marko Somborac, Miodrag Ivanović Mikica, Sabahudin Muranović Muran, Leo Pilipović, Velibor Stanojević i Stefan Katanić
17.30 – predstavljanje Centra za umetnost stripa, Zoran Stefanović, Nebojša Vesović
18.00 – svečano otvaranje konferencije, Milan Bjeletić, član kragujevačkog gradskog veća za kulturu
18.10 – javni intervju: Bob Živković, vodi Nikola Dragomirović
19.00 – o stripskoj produkciji u 2017. i posebnim osvrtom na strip Legenda o Isu i serijalu Pogrebnik, Vuk Marković, Vladimir Milošević
19.30 – o saradnji na novom albumu Orthodox Celtsa govore strip autor Walter Venturi i frontmen benda Aca Seltik, moderator Zoran Stefanović

Subota

Kragujevac, Đački trg
berza stripa od 10.00 do 20.00
12.00 skupština Udruženja stripskih autora Srbije
16.00 – 16.00 crtanje i potpisivanje za posetioce, učestvuju: Claudio Chiaverotti, Cristiano Spadavecchia, Walter Venturi, Marko Somborac, Miodrag Ivanović Mikica, Sabahudin Muranović Muran, Leo Pilipović, Velibor Stanojević i Stefan Katanić
17.00 – predstavljanje grafičkog romana Prozor, autor Srboljub Nikić
17.30 – o strip-serijalu Korto Malteze i strip produkciji izdavačke kuće Darkwood, Milan Jovanović i Emina Ignjatović
18.00 – o dokumentarnom filmu “Kongres zaborava”, ili kako je stradao strip u staroj Jugoslaviji, Vlada Paunović, Zoran Stefanović
18.30 – javni intervju: Marko Somborac, vodi Nikola Dragomirović
19.00 – javni intervju: Claudio Chiaverotti i Cristiano Spadavecchia govore o serijalima Morgan Lost i Brendon

ČITAJTE  Strip Zografa o Hildi Dajč na osnovu njenih pisama

Nedelja

Kragujevac, Đački trg
berza stripa od 10.00 do 12.00
11.00 – dan besplatnih stripova
12.00 – proglašenje najboljeg rada sa konkursa za strip Kragujevački Pobednik
Dom omladine Beograda
berza stripa od 15.00 do 19.00
15.00 – 16.00 crtanje i potpisivanje za posetioce, učestvuju: Cristiano Spadavecchia, Walter Venturi, Marko Somborac, Miodrag Ivanović Mikica i Stefan Katanić
15.00 – javni intervju: Claudio Chiaverotti, autor serijala Brendon i Morgan Lost
16.00 – o stripskoj produkciji u 2017. govore Nikola Dragomirović i Vladimir Milošević
17.00 -19.00 zatvaranje konferencije i neformalni razgovori o stripu u holu Doma omladine

Izvor: Ritam grada


Leave a Reply

Your email address will not be published.