Sedma Međunarodna strip konferencija „Kragujevac Comic Con“


Sedma Međunarodna strip konferencija „Kragujevac Comic Con“ održaće se od 23. do 25. juna, na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine grada Kragujevca.

Ovaj festival stripa, ali i popularne kulture, ove godine će svoju „sedmu rundu“, kako piše na plakatu sa junakinjom Modesti Blejz, čiji je autor kragujevački umetnik Milan Jovanović, imati osim matičnog grada, i u drugim centrima u Srbiji. Ove godine se Komikon održava naporedo sa kragujevačkim muzičkim festivalom Arsenal fest, što obogaćuje mogućnosti i za ljubitelje muzike i za ljubitelje stripa.

Glavni deo programa je i ove godine posvećen gostovanju uglednih autora iz Italije kao što su Kristijano Spadevekija, Valter Venturi i Klaudio Kjaveroti, kao i domaćim, među kojima su Bob Živković, Marko Somborac, Miodrag Ivanović, Leonid Pilipović, Sabahudin Muranović, Milivoj Kostić, Velibor Stanojević i Stefan Katanić. Uz njih gostuju i stručnjaci za strip Ilija Bakić, Zoran Stefanović, Uroš Smiljanić, Nikola Dragomirović, Milan Jovanović, Vladimir Milošević i Andrija Mihajlović.

Glavni deo programa će biti u Kragujevcu, od petka u 17 časova, do nedelje u 12. U programu su, osim kulturno važnih tribina, promocija izdanja i crtanja posveta, uključene i mnoge druge delatnosti – izložbe, stvaranje ulične umetnosti, prodaja izdanja i konkursi. Tako će se ovde godine održati i konkurs za strip „Kragujevački pobednik“, konkurs za najbolju fotografiju Kragujevac Comic Cona 2017, ali i konkurs za najbolju ilustraciju Zagora.

U subotu će u Kragujevcu biti održana i godišnja skupština Udruženja stripskih umetnika Srbije. Biće predstavljena nacionalna strategija za strip u Srbiji, kao i Centar za umetnost stripa, programska jedinica koju je „Svet stripa“ utemeljio u aprilu ove godine zajedno sa Domom omladine Beograda i Udruženjem stripskih umetnika Srbije.

Biće održane četiri izložbe – „Reči“ čije su autorke Mihaela Miron, Milja Vuković i Irena Marjanović Cvetković, izložba grafita Bobana Milosavljevića, izložba polaznika Škole devete umetnosti „Svet stripa“ i izložba fotografija iz arhive Kragujevac Komikona.

PROČITAJTE I OVO:  Valter Venturi na festivalu stripa Tras! u Beogradu

Uličnu umetnost posvećenu Taličnom Tomu uradiće akademski umetnik specijalizovan za polje prostorne vizuelizacije Milivoj Kostić.

Svoja izdanja i predmete izlagaće poznate izdavačke kuće: Veseli četvrtak, Alan Ford, Darkvud, Komiko, Makondo, Forma B, Čarobna knjiga, Besna kobila, Everest media, Modesti stripovi, Spoter Sova i Svet stripa.

Festival se u nedelju 25. juna, premešta u Beograd, gde će se u Domu omladine Beograda, u okviru programa Centra za umetnost stripa, strani i domaći umetnici predstaviti publici i poznavaocima glavnog grada (od 15 do 19 časova).

Program:

Četvrtak

Novi Sad, klub Crna Ovca
od 17.00 do 19.00
17.00 – predstavljanje Međunarodne strip konferencije “Kragujevac Comic Con”, Nebojša Vesović, Zoran Stefanović
17.30 – o stripskoj produkciji u 2017. govori Nikola Dragomirović
18.00 – predstavljanje Centra za umetnost stripa, Zoran Stefanović

Petak

Kragujevac, Đački trg
berza stripa od 17.00 do 20.00
17.00 – 19.00 crtanje i potpisivanje za posetioce, učestvuju: Claudio Chiaverotti, Cristiano Spadavecchia, Walter Venturi, Bob Živković, Marko Somborac, Miodrag Ivanović Mikica, Sabahudin Muranović Muran, Leo Pilipović, Velibor Stanojević i Stefan Katanić
17.30 – predstavljanje Centra za umetnost stripa, Zoran Stefanović, Nebojša Vesović
18.00 – svečano otvaranje konferencije, Milan Bjeletić, član kragujevačkog gradskog veća za kulturu
18.10 – javni intervju: Bob Živković, vodi Nikola Dragomirović
19.00 – o stripskoj produkciji u 2017. i posebnim osvrtom na strip Legenda o Isu i serijalu Pogrebnik, Vuk Marković, Vladimir Milošević
19.30 – o saradnji na novom albumu Orthodox Celtsa govore strip autor Walter Venturi i frontmen benda Aca Seltik, moderator Zoran Stefanović

Subota

Kragujevac, Đački trg
berza stripa od 10.00 do 20.00
12.00 skupština Udruženja stripskih autora Srbije
16.00 – 16.00 crtanje i potpisivanje za posetioce, učestvuju: Claudio Chiaverotti, Cristiano Spadavecchia, Walter Venturi, Marko Somborac, Miodrag Ivanović Mikica, Sabahudin Muranović Muran, Leo Pilipović, Velibor Stanojević i Stefan Katanić
17.00 – predstavljanje grafičkog romana Prozor, autor Srboljub Nikić
17.30 – o strip-serijalu Korto Malteze i strip produkciji izdavačke kuće Darkwood, Milan Jovanović i Emina Ignjatović
18.00 – o dokumentarnom filmu “Kongres zaborava”, ili kako je stradao strip u staroj Jugoslaviji, Vlada Paunović, Zoran Stefanović
18.30 – javni intervju: Marko Somborac, vodi Nikola Dragomirović
19.00 – javni intervju: Claudio Chiaverotti i Cristiano Spadavecchia govore o serijalima Morgan Lost i Brendon

PROČITAJTE I OVO:  „Francuski strip kao inspiracija“ na Nova festivalu

Nedelja

Kragujevac, Đački trg
berza stripa od 10.00 do 12.00
11.00 – dan besplatnih stripova
12.00 – proglašenje najboljeg rada sa konkursa za strip Kragujevački Pobednik
Dom omladine Beograda
berza stripa od 15.00 do 19.00
15.00 – 16.00 crtanje i potpisivanje za posetioce, učestvuju: Cristiano Spadavecchia, Walter Venturi, Marko Somborac, Miodrag Ivanović Mikica i Stefan Katanić
15.00 – javni intervju: Claudio Chiaverotti, autor serijala Brendon i Morgan Lost
16.00 – o stripskoj produkciji u 2017. govore Nikola Dragomirović i Vladimir Milošević
17.00 -19.00 zatvaranje konferencije i neformalni razgovori o stripu u holu Doma omladine

Izvor: Ritam grada