Beograd; Sajam; KNjIGA 2016; 15.10.2016 fotografija.Rade Krstinic

Sajam knjiga: Klio i Laguna izdavači godine


Nagrada za izdavača godine 61. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga dodeljena je danas ravnopravno izdavačkim kućama „Klio” i „Laguna”.

Nagrada za izdavački poduhvat godine pripala je, odlukom žirija, knjigama „Putopisi” Grigorija Božovića u izdanju Zavoda za udžbenike iz Beograda i „Srbija, gradovi, opštine, naselja” prof. dr Stevana M. Stankovića, koje su objavili „Službeni glasnik” i „Pravoslavna reč”.

Najbolje dečje knjige su „Najlepše pesme za decu” Nenada Simonovića (“Tanesi”) i „Lola – pas detektiv” Une Babić (“Interpres”).

Nagrada za najboljeg izdavača iz dijaspore dodeljena je suizdavačima JU Narodna univerzitetska biblioteka Republike Srpske i JU „Službeni glasnik” RS za izdavanje knjige „Petar Kočić – S planine i ispod planine i druga proza” i Književna zadruga srpskog narodnog vijeća Podgorica za delo „Apoteoza srpskim guslama” Dejana Tomića.

Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke pripalo je delima: „Hrišćanstvo i islam” Vladete Jerotića (Ars Libri, Beograd), „Mihajlo Pupin – najveći hrišćanin među naučnicima” grupe autora (Fondacija Mladen Selak i „Preporod”, Beograd) i „Hermeneutika kao politika” Stenlija Rozena (“Akademska knjiga”, Novi Sad).

Specijalno priznanje za knjigu dodeljeno je knjizi „Venac od trnja za Danila Kiša” Milivoja Pavlovića (“Službeni glasnik”) i trotomnom izdanju „Vizantijsko nasleđe i srpska umetnost 1-3” grupe autora (Srpski komitet za vizantologiju, „Službeni glasnik”, Vizantološki institut SANU), dok je Specijalno priznanje za izdavača ponela Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani” iz Kraljeva za ediciju „Povelja”.

Nagrada „Bogdan Kršić” za najlepšu knjigu na Beogradskom sajmu knjiga dodeljena je ediciji „Ars Tećne” Fakulteta za medije i komunikacije iz Beograda, u opremi Boruta Vilda.

Specijalno priznanje za mladog dizajnera pripalo je Jani Vuković za opremu knjiga izdavačke kuće „Arete” iz Beograda.

(Tanjug)


PROČITAJTE I OVO:  Objavljen četvrti deo serijala ”Prostranstva”