Razgovor o knjizi “Knjiga o Kamiju: poetika mere”


U utorak 07. novemba sa početkom u 19 časova u Klubu knjižari Magistrala (Dom kulture Studentski grad) biće održan razgovor o knjizi Knjiga o Kamiju: poetika mere Jasmine Ahmetagić.

Na tribini će učestvovati Vladimir Gvozden, Aleksandar Šurbatović i autorka.

Posle toliko analiza teško je reći nešto novo o Kamijevom delu. J. Ahmetagić pokušava da uhvati odraz vremena iz kog čitamo Kamija. Zašto je Kami danas bitan, da li ga možda iz ove perspektive tačnije čitamo, postoje li još neotkriveni semantički slojevi u toliko tumačenom delu kao što je Stranac? Osim Stranca, autorka analizira roman Pad, zbirku novela Izgnanstvo i kralјevstvo, komparativistički čita Kamija i Kiša, a osnovne autorove filozofske postulate sabira u sintagmu poetika mere.

 Jasmina Ahmetagić (Beograd, 1970), književna kritičarka i teoretičarka, na Filološkom fakultetu u Beogradu je doktorirala na temu Biblijski podtekst srpske proze od druge polovine dvadesetog veka (R. Konstantinović, M. Kovač, D. Kiš, M. Pavić, B. Pekić, V. Dobrivojević), radi u Institutu za srpsku kulturu Priština – Leposavić. Za knjigu Pripovedač i priča dobila je Nagradu Nikola Milošević, za najbolјe delo iz oblasti filozofije, estetike i teorije književnosti i umetnosti.


PROČITAJTE I OVO:  Antikafest: Peti put u Feliks Romulijani