“Raskovnik” – za digitalizaciju srpskog rečničkog nasleđa


U Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti danas će biti predstavljena rečenička platforma “Raskovnik” – projekat Instituta za srpski jezik SANU, u okviru kojeg se, u saradnji sa Centrom za digitalne humanističke nauke (CDHN), razvija napredno okruženje za digitalizaciju srpskog rečničkog nasleđa i razvoj alata za istraživanje srpskog jezika i kulture.

Javnosti će na adresi http://raskovnik.org prvi put na jednom mestu postati dostupna pretraživa digitalna izdanja različitih rečnika, među kojima su za sada Srpski rječnik Vuka Karadžića, Rečnik kosovsko-metohiskog dijalekta Gliše Elezovića i Rečnik govora južne Srbije Momčila Zlatanovića.

Naučni savetnik u Institutu za srpski jezik SANU Snežana Petrović rekla je da Srpski leksikografski portal zaslužuje da prvo i počasno mesto u njemu zauzme Srpski rječnik Vuka Karadžića.

“Pored toga što predstavlja jedan od temelja savremenog srpskog književnog jezika, on je mnogo više od običnog rečnika – to je prava enciklopedija srpske materijalne i duhovne kulture”, ocenila je Petrović.

Digitalnim izdanjem Vukovog Srpskog rječnika, Institut za srpski jezik SANU uključuje se u pripreme za obeležavanje 200 godina od njegovog prvog izdanja (1818 – 2018).

“Raskovnik predstavlja ogroman pomak u razvoju elektronske leksikografije i digitalne humanistike u našoj zemlji”, naglašava Toma Tasovac, direktor CDHN-a i predsedavajući Komiteta nacionalih kooridinatora evropske Digitalne istraživačke infrastrukture za umetnost i humanistiku (DARIAH-EU).

“Uz poštovanje najviših međunarodnih akademskih i tehnoloških standarda, postavili smo nove temelje za održivi pristup srpskom jezičkom nasleđu”, dodao je on.

Rečnička platforma “Raskovnik” neće biti zanimljiva samo stručnoj, već i široj javnosti, svima onima koje zanima leksičko bogatstvo srpskog jezika.

“Ako ste se ikada pitali ko ima više razloga da se vrkoči – bućoglavi dembel koji nosi pelengaće ili jednomužatica koja i u vreme ćorave Anđelije sprema klinčorbu, Raskovnik je idealno mesto za vas”, poručuje Tasovac.

PROČITAJTE I OVO:  Preminuo italijanski novinar koji je izneo rukopis „Doktora Živaga“ iz SSSR-a

Projekat “Raskovnik” započet je u novembru 2015. godine uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Njegovim predstavljanjem Institut za srpski jezik SANU započinje obeležavanje 70-godišnjice od svog osnivanja.

Izvor: RTV