Promocija knjige “Kazivanja lekara o Velikom ratu”


Promocija knjige „Kazivanja lekara o Velikom ratu“ Branislava Dimitrijevića, koju je priredila Snežana Veljković, održaće se u četvrtak 4. aprila u 18 sati u Delfi Caféu u SKC-u (Kralja Milana 48).

O knjizi pored priređivača Snežane Veljković govore i dr Jelena Jovanović Simić, kustos Muzeja srpske medicine Srpskog lekarskog društva i dr Zoran Vacić, predsednik sekcije za istoriju medicine Srpskog lekarskog društva.

Ova knjiga iz zaostavštine poznatog lekara i književnika Brane Dimitrijevića, osim značajnog svedočanstva o pozadinskim prilikama u Velikom ratu i potresnim okolnostima u srpskom vojnom sanitetu u ratno vreme, bogata je brojnim izvodima iz dnevnika, svedočanstvima, uspomenama, fotografijama i originalnim dokumentima o ovom periodu u Srbiji.

Ovako sveobuhvatna iz ugla lekara svedoka, „Kazivanja lekara o Velikom ratu“ imaju istorijski značaj, jer prvi put izbliza sagledavaju mnoge značajne istorijske ličnosti, političare, generale, vojskovođe, lekare i druge javne ličnosti onoga vremena.

Priređivački rad doktorke Snežane Veljković na sređivanju ovog Dimitrijevićevog rukopisa i uobličavanju obimne građe u uzbudljivo i čitko ilustrovano štivo još jedan je njen podvig (pored monografije o Milanu Jovanoviću Morskom) i hvale vredan trud da se sačuva uspomena na zaslužne i svestrane ličnosti požrtvovanih srpskih lekara, kakav je bio i Branislav Dimitrijević.


PROČITAJTE I OVO:  Promocija romana "Konji moje duše" Ane Bugarinović