Premijera predstave “Simfonija Crnjanski”


U sredu, 13. aprila sa početkom u 20 časova u Velikoj sali Doma kulture Studentski grad trupa Omladinskog pozorišta DADOV po prvi put će izvesti predstavu Simfonija Crnjanski po tekstu i adaptaciji Đorđa Markovića.

Đorđe Marković o predstavi: „Putujući kroz svet Miloša Crnjanskog i iznova posećujući njegova dela, nesvesno sam počeo da osluškujem muziku jezika, njegovu fluidnost, slikovitost i treperavost. Na tom putovanju sam shvatio da se svi ti slapovi rečenica, stihova, slika i boja slivaju u jednu nerukotvorenu simfoniju. Pitanje koje sam sobi postavio bilo je: „Koliko je od onoga što je bio životni put pisca utkano u tu simfoniju i koliko je celokupno to sazvučje predodređeno između ostalog i njegovom sudbinom?“. Sudbina ratnika, sudbina ljubavnika i sudbina izgnanika, sve mi se više čine kao tri noseća stuba onog srebrnog luka Miloša Crnjanskog. Od Čarnojevića, preko Hiperboreje, pa sve do londonskih godina omeđen je drum kojim je lutao Crnjanski, ponevši sa sobom ono ušićeno, zaneseno, setno i melanholično. Onaj njegov luk se uznosi nad nama, toliko velelpno, pa kao da osećamo da postaje oreol sudbine celokupnog našeg naroda. Ta tri stuba su postala tri čina predstave „Simfonija Crnjanski“. Zavet za dalji život „Simfonije“ je sud vremena i publike. Oni će svojim prisustvom ugrađivati nove stubove i lukove i izgrađivati novi most između velikana srpske litarature i nas.“

U predstavi igraju glumci: Đorđe Marković, Milan Vučković, Kristina Pajkić, Mihailo Laptošević, Marta Bogosavljević…

Trajanje predstave je devedeset minuta, a cena ulaznice je šest stotina dinara (studenti i penzioneri imaju 50% popusta).


PROČITAJTE I OVO:  Promocija romana Maše Dabić "Gubici trenjem"