Predstavljanje knjige „Buka ruske avangarde” Кornelije Ičin


U sredu, 31. maja 2023. sa početkom u 19 časova u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije biće organizovano predstavljanje knjige Buka ruske avangarde Кornelije Ičin, u izdanju Matice srpske, 2023. godine.

Na tribini će govoriti prof. dr Кornelija Ičin, prof. dr Irina Subotić, dr Bojan Jović, dr Vasilisa Šljivar.

Buka ruske avangarde Кornelije Ičin nudi posve nov pogled na rusku avangardu s početka 20. veka jer je posmatra u kontekstu filozofskih koncepcija i novih naučnih otkrića. U ovoj knjizi se na nov način razmatra umetnost futurista (dijalog Hlebnjikova s koncepcijom države Platonova, zaum Кručoniha i njegov uticaj na suprematizam Maljeviča, konstruktivistička poezija Ivana Aksjonova i slike Aleksandre Ekster), oberiuta (stvaralaštvo Harmsa u kontekstu religioznih razmišljanja i Vedenskog u kontekstu kosmogonijskih procesa), te slikara, koji su sarađivali s futuristima (Maljevič, Filonov, Čekrigin, Gončarova, Larionov).

Buka ruske avangarde sastoji se od radova koje je prof. dr Кornelija Ičin pisala tokom deset godina i objavljivala u stranoj naučnoj periodici na ruskom jeziku. Ovi radovi su imali veliki odjek u naučnoj sredini, budući da je prof. dr Кornelija Ičin veliki i u svetu poznati znalac ruske avangarde i ruske književnosti 20. veka u celini.

Buka ruske avangarde na srpskom jeziku, nesumnjivo, jeste potrebna knjiga ne samo za specijaliste za rusku književnost, nego i za sve koje interesuje ruska avangardna poezija i likovna umetnost.