Predstavljanje kafanografije “Kafanski tribunal”


U utorak, 16. aprila sa početkom u 12 časova u Kući Đure Jakšića (Skadarska 34) biće promovisana kafanografija Kafanski tribunal Jelice Novaković i Svena Petersa.

Na tribini će učestvovati Jelica Novaković, Sven Peters i Zoran Hamović.

Više od deceniju nakon prvog objavljivanja nizozemskog originala (2006) konačno je izašao srpski prevod aktualizovane verzije iz 2018.

Knjiga Kafanski tribunal. Revizija presuda autora Jelice Novaković i Svena Petersa alternativni je vodič kroz beogradske kafane, mala enciklopedija gastronomskog života i dragoceno svedočanstvo o duhu jednog vremena.

Srpska prestonica znatno se promenila od 2006. godine, ali to važi i za autore ove knjige! Kakve je posledice imao uznapredovali proces privatizacije i restitucije po gastronomske lokale? Koje su stare kafane preživele i kako? Koja su nova očekivanja posetilaca? Koji ukusi dominiraju? Prolazi li Beograd kroz fazu berlinizacije? Da li je jugonostalgija prohujala? Šta je zamenilo nekadašnji bife gde se moglo sedeti dugo za male pare?

Odgovore na ova i druga pitanja možete naći u novom Kafanskom tribunalu koji je uz to obogaćen reakcijama i iskustvima čitalaca i posetilaca.


PROČITAJTE I OVO:  Roman DASKE Uroša Dimitrijevića dobitnik 45. Književne nagrade Politikinog Zabavnika Inbox