Predstavljanje 6. broja časopisa Književna fantastika


Promocija šestog broja časopisa Književna fantastika održaće se u četvrtak 11. jula 2019. s početkom u 19 časova u Kući kralja Petra I (Vase Pelagića 40, Senjak).

O časopisu će govoriti osnivač i ko-urednik Dragoljub Igrošanac, kao i zastupljeni autori: Miomir Petrović, Adrijan Sarajlija, Nikola Dragomirović, Nikola Petrović, Miloš Cvetković i Mihajlo Vitezović. Veče uređuje i vodi autorka projekta “Isidora nas sluša” Laura Barna.

Književna fantastika je publikacija, koja zaljubljenicima u začudno i čudesno, već tradicionalno, donosi veliki broj priloga o savremenim i klasičnim ostvarenjima fantastične književnosti. Objavljuje se jednom godišnje kroz saradnju Kontrast izdavaštva i sajta za promociju fantastike Art-Anima.com.

Novi broj Književne fantastike posvećen je Edgaru Alanu Pou, budući da se ove godine navršava 210 godina od rođenja i 170 godina od smrti tog američkog pesnika, pripovedača i teoretičara.

Uz tekstove o Pou, koje potpisuju Nađa Bobičić, Milena Benini i Dejan Ognjanović, centralni deo publikacije čini prozni blok sa pričama Nikole Petrovića, Adrijana Sarajlije i mladog francuskog pisca Paskala Malosa.

Segment posvećen esejistici donosi tekstove o savremenoj japanskoj fantastici (Dine Hrecak), o astrobiologiji i imunologiji u kontekstu Velsovog “Rata svetova” (Srđe Jankovića), romanu “Led” Jaceka Dukaja (Dejana Ajdačića), fantastičnog u tragediji “Dr Faust” Kristofera Marloa (Milene Kaličanin), prirodi autoriteta i sadržini lekcija u Tolkinovom “Gospodaru prstenova” (Danijele Petković).

Deo o velikanima fantastike dopunjuje Oto Oltvanji prilogom o razlozima sopstvene privrženosti delima Harlana Elisona, dok Nikola Dragomirović čitaocima predstavlja grafičku novelu “Providens”, u kojoj se prepliću poetike H.F. Lavkrafta i Alana Mura.

O ekranizacijama književne fantastike ove godine pišu Miloš Cvetković, Mihajlo Vitezović i Marija Stanojević. Filip Rogović potpisuje priloge o romanu “Stanar” Rolana Topora i “Black Light” Miomira Petrovića, s kojim je uradio i intervju.

Pisac i kritičar Ilija Bakić potpisuje tekst o romanima “Prodor božanskog” Filipa K. Dika i “Proročanstvo Korota” Gorana Skrobonje, Đorđe Pisarev predstavlja zbirku novela “Četiri reke izviru u raju i ine plovidbe” Ilije Bakića, a Dragoljub Perić daje osvrt na knjigu “Vampiri u Srbiji u XVIII veku”.

PROČITAJTE I OVO:  Film o Oskaru Vajldu na Merlinka festivalu