Predstava i performans o Alisi u zemlji čuda


Pre 150 godina, matematički genije Čarls Latvidž Dodžson pod pseudonimom Luis Kerol, sakupio je sve svoje doživljaje, druživši se sa decom, u roman koji je promenio tok književnosti za decu „Alisa u zemlji čuda“.

movies-disney-film-feature-6-618x330

Širom sveta obeležava se stopedesetogodišnjica od prvog izdanja, a u Novosadskom pozorištu studenti filozofskog fakulteta i glumci odlučili su da publiku uvedu u Alisin čarobni svet – javlja RTV.

Ko sam zapravo ja; da li imam pravo da razmišljam; šta je to dobra knjiga? – samo su neka od pitanja koja su studenti srpske književnosti aktuelizovali raspravom i performansom povodom obeležavanja 150-ogodišnjice od izlaska „Alise u zemlji čuda“.

„Zapravo je naša ideja da predstavimo ’Alisu u zemlji čuda’ kao roman za decu, ali i za odrasle“, kaže Milena Kuljić iz „Alisine družine“. „To je roman koji pokreće određena pitanja koja je Alisa postavljala sebi u Zemlji čuda, a koja svakodnevno i mi postavljamo“.

9321b7e2e4e05be7809160415c664227

Ideja o realizaciji takvog projekta rodila se na časovima dečje književnosti sa željom da se ključni stavovi i pitanja jednog književnog dela čitalačkoj publici približe razgovorom i igrom na pozornici.

„Želeli smo da vidimo kako smo Alisu doživljavali kada smo bili mali, kada smo je čitali u osnovnoj školi, i kako je doživljavamo sada. Studenti imaju 21-22 godine i bilo je zanimljivo uporediti taj njihov doživljaj samog dela. Od toga smo krenuli u želji da vidimo koja pitanja nam Alisa sada postavlja, šta je to što nas sada intrigira“, kaže Ivana Mijić Nemet, profesorka na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu i jedna od članica „Alisine družine“.

Radnja romana „Alisa u zemlji čuda“ prati doživljaje devojčice Alise koja pada niz zečju rupu u fantastični svet naseljen svakojakim stvorenjima.

PROČITAJTE I OVO:  Madrid se seća Andrića i Vuka

alice-promo

Priča je prepuna aluzija na Dodžsonove prijatelje (i neprijatelje), kao i lekcija koje su u to doba učenici britanskih osnovnih škola morali da uče napamet. Radnja se poigrava logikom na način koji je roman učinio trajno popularnim kako među decom tako i među odraslima.

Ovo delo se smatra jednim od najkarakterističnijih primera žanra književnih priča bez logičnog smisla, a njegov narativni tok i struktura imali su veliki uticaj, posebno na žanr fantastike.

Izvor: Art-Anima