Predrag Azdejković preporučuje knjige LGBT tematike


Predrag Azdejković je glavni i odgovorni urednik gej magazina Optimist, direktor i selektor Međunarodnog festivala LGBT filma Merlinka i autor knjige Vreme hemoroida. Zamolili smo ga da za Bookvar preporuči pet najboljih LGBT knjiga po njegovom izboru.

Jako je važno da čitate o svom identitetu i iskustvima ljudi koji dele vaš identitet, naročito kada je LGBT pitanju. LGBT identitet, za razliku od svih drugih je usamljen, vi ste član porodice u kojoj ste mahom jedini gej i nema nikoga ko će da vam objasni stvari. Zato se mnogi okreću knjigama. Kada sam odrastao nije bilo mnogo LGBT motiva u tadašnjim romanima, tako da sam se hvatao za sitnice i davao gej značenja, tamo gde ih i nema. Tako da je meni epska pesma Predrag i Nenad, u stvari bila ljubavna pesma između dvojice muškaraca.

terezin_sin_autobiografija_bez_sminke_vvDanas su se vremena promenila te ima dosta knjiga u kojima je LGBT tema glavna, ima i domaćih knjiga, što ohrabruje.

Kao obavezno štivo preporučio bih autobiografiju Vjerana Miladinovića Merlinke Terezin sin, koja prati avanture pokojnog Vjerana koji je ubijen 2003. godine, a najviše vremena provodio u ulici Gavrila Principa kao prostitutka. Knjigu je pre koju godinu reizdao RedBox.

ahilov_pev_vvMedlin Miler je za svoju knjigu Ahilov pev dobila nagradu Orange 2012. godine, a na srpski izdao Evro Giunti. Knjiga prati ljubav Ahila i Patrokla, koja je izbrisana iz filma Troja u kojoj glumi Bred Pit, koji se kasnio zbog toga izvinjavao. Uzbudljiva knjiga koju nisam ispuštao iz ruku dok je nisam završio.

trcanje-s-makazamaOgasten Barouz je naslikao jedan zaprepašćujući portret porodičnog života u Americi naizmenično užasan i urnebesno smešan. Trčanje s makazama je pokretni portret izuzetno lude, tužne i nezaboravne grupe ljudi. Ovaj autobiografski roman je pretočen u jedan osrednji film, koji je izbacio sve ono što ovu knjigu čini jedinstvenom.

PROČITAJTE I OVO:  Marčelo: Ako ne možeš da ih pobediš, nemoj da im se pridružiš

ljubavnapricaLjubavna priča Puriše Đorđevića je knjigu koju najčešće preporučujem, jer je ostavila veliki utisak na mene. Prati muškarca koji se sprema za diplomatsku službu u Americi 80-ih godina prošlog veka, ali kada se saznaje da je gej, završava kao seoski učitelj. Pričalo se da je po ovom romanu trebalo da bude snimljen film sa Ljubišom Samardžićem u glavnoj ulozi, ali od toga ništa nije bilo.

nit_lepote-alan_holingherst_vbazenska_biblioteka-alan_holingherst_vKada je Alan Holingherst u pitanju ne mogu da se odlučim da li više volim Bazensku biblioteku ili Nit lepote. Obe su na svoj način senzacionalne. Nit je čak i pretočena u BBC mini seriju i daje odličan prikaz kako je biti gej za vreme režima Margaret Tačer.

Više o LGBT knjigama dostupnim u Srbiji možete naći na: www.gayecho.com/books