“Braća Sisters”: Nečuvene dogodovštine čuvene braće


Elii Čarli su čuvena braća Sisters. Međutim, nekada davno na Divljem zapadu, dok su još bili nečuvena braća Sisters živeli su prilično mirno u domu svoje brižne majke. Čarli je bio pomalo prgavi klinja koji je znao da upada u čarke sa obližnjom manguparijom. A kada Čarli uleti u frku, tu je i njegov bata da ga brani. Jedna tuča, druga, treća, otkriće kolta, jedan revolveraški obračun,drugi, treći… I dok su lupili mamuzom o konjski bok već su postali čuvena i ozloglašena braća Sisters koja rade, isprva kao telohranitelji, a zatim i kao ubice za lokalnog kriminal… ovaj… za prepoštenog malog privrednika poznatogsamo pod kompjuterskim nadimkom Komodor.

Pošteni mali privrednik kakav je Komodor česta je meta raznoraznih lopova i probisveta koji samo žele da ga liše pošteno stečenog imetka i ličnog dohotka. Tu na scenustupaju braća Sisters. Eli i Čarli su tu da isprave krive Pekose i Misisipije i uvedu malo Pitomog istoka na Divlji zapad tako što će za račun Komodora ubiti dripce i pljačkaše.

Roman Braća Sisters kanadskog autora Patrika Devita koji je u sjajnom prevodu Dubravke Srećković Diković objavila izdavačka kuća Dibidus upravo i započinje jednim ovakvim pravedničkim pohodom. Braća moraju da ucmekaju izvesnog Hermana Kermita Vorma. Jašući kroz preriju Čarli i Eli zapravo idu u susret putu sa koga se neće vratiti isti (ili se, generalno, neće vratiti). Braća su na životnoj prekretnici. Čarli je na ivici da sklizne u potpuni moralni mrak i čisto zlo, dok je Eli polako počeo da oseća da ga žulja nešto što možemo nazvati savešću, a boga mi, i iskupljenjem.

 Elii Čarli će na tom svom putu života do (ne)spasenja naleteti na gotovo sve poznate motive i teme iz vesterna. Tu su zli zemljoposednici i ništa manje loši vlasnici saluna, traperi, mahniti tragači za zlatom, tuberkulozne noćne dame za svačiji džep, grizliji, Indijanci, škorpije u čizmi, šašavi pronalazači, bitange, obračuni, varalice, nadrilekari, zubari, grobari, udovice, propalice, alkoholičari…

PROČITAJTE I OVO:  Vida Ognjenović, Jelena Lengold, Aleksandar Baljak i Mihajlo Pantić danas na štandu Arhipelaga na Sajmu knjiga

Braća Sisters je mračna, crnohumorna, tragedija i komedija u isti mah, prožeta zaista ogromnim nasiljem i potocima krvi koji teku između komičnih i duhovitih segmenata priče. Patrik Devit je za ovu knjigu osvojio niz kanadskih nagrada, a ušao je i u uži izbor za nagrade Man Booker i Walter Scott.

Na osnovu ovog romana snimljen je i istoimeni film u režiji francuskog reditelja Žaka Odijara  u kome glavne likove tumače Džon S. Rajli i  Hoakin Feniks. Uprkos odličnoj glumačkoj postavii pozitivnim kritikama film je doživeo pravi debakl na blagajnama zaradivši svega devet miliona dolara dok je za njegovo snimanje bilo utrošeno trideset i osam miliona dolara.

Roman Braća Sisters je prava mala poslastica za ljubitelje klasičnog vesterna i starog, dobrog crnog humora koji se čita u galopu. Ovako bi izgledao strip Alan Ford da je na njemu radio Kventin Tarantino.

Piše: Milan Aranđelović