Poslednji i dosad neobjavljeni roman Fransoaz Sagan i na srpskom jeziku


Od autorke kultnog romana „Dobar dan, tugo“ Fransoaz Sagan u knjižare stiže njena poslednja, dosad neobjavljena knjiga „Četiri strane srca“ – priča o apsurdnom životu jedne buržoaske porodice u francuskoj provinciji.

Teška saobraćajna nesreća umalo je koštala života Ludovika Kresona. Ali je preživeo, i ne samo to: nakon nekog vremena potpuno se oporavio. Na veliku žalost njegove mlade supruge Mari-Lor, kojoj se dopala uloga bogate udovice. Pa ona je već izabrala muziku za sahranu. Jednog dana Ludovikov otac Anri čuje svađu mladog bračnog para, i zabrinut za sina i njegovo samopoštovanje, odlučuje da se umeša. Čini se da njegov plan uspeva, sve dok se iznenada ne pojavi Fani, šarmantna majka ćudljive Mari-Lor, koja će pokrenuti velike događaje u njihovoj maloj vili.

„Četiri strane srca“ je suptilan i slobodan roman, prožet Fransoazinim izuzetnim majstorstvom, ispunjen strašću, osećanjima. Sve je u romanu skladno – inteligencija, komičnost, otmenost koje joj dopuštaju da prenosi dramatične događaje tako živo i koncizno. U ovom bezvremenom, nedovršenom delu, sirovom i neodoljivom, nalazimo istu čaroliju kao u njenom kultnom romanu „Dobar dan, tugo“.

Kad je 1954. godine Fransoaz Sagan objavila svoj prvi roman „Dobar dan, tugo“, slavni francuski pisac Fransoa Morijak nazvao ju je „malim šarmantnim monstrumom“ i prorekao joj sjajnu budućnost. Kao kći industrijalca, školovana u liceju časnih sestara, svojim prvim romanom stekla je svetsku popularnost i dostigla milionske tiraže. Karakteristične crte njenih kasnijih romana „Izvestan osmeh“, „Za mesec, za godinu“, „Volite li Bramsa“ i drugih jesu otužan cinizam njenih heroina, prerana iživljenost, depoetizacija ljubavi, totalna ravnodušnost prema društvenim i političkim problemima. Tokom četrdesetogodišnjeg književnog rada objavila je više od trideset knjiga, uglavnom romana i pozorišnih komada.

PROČITAJTE I OVO:  Predstavljen debitantski roman Nataše Ikonić „Ponovo s njim“