Otkriven pravi Šekspirov lik?


Četiri veka stara knjiga o botanici mogla bi da sadrži jedini poznati Šekspirov portret načinjen za života, tvrdi jedan britanski stručnjak.

Kako prenosi BBC, botaničar i istoričar Mark Grifits uspeo je da identifikuje britanskog barda u jednoj od ilustracija knjige iz XVI veka.

“Ovako je Šekspir izgledao, nacrtan za života, kada je bio u punoj snazi”, kazao je Grifits, čije je otkriće objavljeno u magazinu Country Life. Prema rečima urednika časopisa, Marka Hedžiza, reč je o “književnom otkriću veka”.

On je naveo da je to “jedini poznati, verodostojni portret najvećeg svetskog prisca svog vremena”. Gravura prikazuje Vilijama Šekspira u 33. godini, u vreme kada je tek napisao “San letnje noći” i pripremao se da započne “Hamlet”-a, objasnio je Hedžiz.

“Bio je zgodan, poput neke današsnje filmske zvezde”, prokomentarisao je on. Ovo nije prvi put da neko tvrdi da je otkrio “prvi pravi” Šekspirov portret. Godine 2009, Šeksirova fondacija izložila je sliku iz 1610, poznatu kao Kobe portret, u Šekspirovom rodnom gradu Stratfordu na Ejvonu, tvrdeći da je to autentičan bardov portret mada su pojedini stručnjaci isticali da to ne može biti slavni dramaturg.

Grifits je ispričao da je do otkrića ilustracije došao dok je istraživao biografiju engleskog herbaliste Džona Džerarda (1545-1612), autora Opšte istorije biljaka. Ova knjiga od 1.484 strana, objavljena 1598, opisana je kao najopsežnije delo o biljkama koje je ikada izdato u Engleskoj.

Grifits je rekao da je sačuvano svega 10 kopija prvog izdanja knjige koja na početku sadrži ilustraciju Vilijama Rodžersa. On je naveo da se gravira sastoji od četiri figure, za koje se pretpostavljalo da su imaginarne, ali da je on uspeo da pomoću “šifri” sakrivenih u dekorativnim elementima, poput heraldskih motiva, otkrije njihov “pravi identitet”.

PROČITAJTE I OVO:  Postoji li veza između spavanja i književne kreativnosti?

Reč je o samom autoru knjige Džonu Džeraru, holandskom botaničaru Rembertu Dodunsu i lordu Bargliju, šefu trezora kraljice Elizabete prve. Četvrta figura drži cvet kockavice i klip kukuruza, biljke koje, prema Grifitsu, ukazuju na Šekspirovu poemu “Venera i Adonis” i komad “Tit Andronik”.

Ispod ovog bradatog lika, ovenčanim lovorovim vencem, bio je jedan od dovitljivih rebusa, kakve je elizabetanska aristokratija volela da koristi, čijim je dešifrovanjem potvrđen Šekspirov identitet.

655438387555b6c088a70c110312363_v4_big

Izvor: B92