Opšti džumbus za pola veka od začetka Nušićijade


Ceo grad će biti scena i proglasiće se “opšti džumbus”, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare povodom obeležavanja pola veka od začetka Nušićijade, ivanjičkog praznika kulture, zabave, humora i radosti. Slavlje će početi u četvrtak, 24. avgusta, kada će ključevi grada biti predati Nušiću, to jest glumcu gradonačelniku Milanu Milosavljeviću, zaštitnom licu Nušićijade a za njen ključni sastojak – smeh će se pobrinuti Zoran Kesić, Njuzovci, Dragoljub Draža Petrović i drugi brojni gosti.

Zoran Kesić je danas istakao da njega za Ivanjicu veže neobjašnjiva ljubav.

“Petar Božović je sa Zdravkom Šotrom 1976. u Ivanjici snimao ‘Više od igre’. Meni je to omiljena serija budući da u njoj osećam spoj građanstva, humora i inteligencije, čemu i mi težimo kroz našu emisiju ’24 minuta’. U Ivanjici sretnem ljude s kojima se nikad ranije nisam video a s kojima se na prvu loptu razumem na liniji humora i zdrave zafrkancije. Tamo vidim mlade ljude, lepe ljude i šarolikost”, konstatovao je Kesić, dodajući da je i pre nego što je počeo da dolazi na Nušićijadu, dok je radio neki putopis, zaključio da mu se u Ivanjici mnogo dopada njena glavna ulica. “Dopala mi se njena živost. I, priroda je mnogo lepa, tako da i to utiče na pozitivan utisak festivala jer da je Nušićijada u nekom drugom gradu koji nije tako sladak i lep, ne bi Ivanjica ni bila toliko uspešna. Ali, ovde je, nekako, sve leglo, što se kaže ‘ko dupe na nošu’. U takvoj sredini, ivanjičkoj, sa takvim duhom ljudi, festival koji oličava Nušića i nušićevsko je stvarno na nošu”, našalio se Kesić. On je dodao da kad dođe u Ivanjicu sa svojim drugarima, oseća veliku gostoljubivost i da im je pozitivna atmosfera festivala važna zato što im Nušićijada dođe kao žurka za kraj. Posle toga, više “nema zezanja”, konstatovao je Kesić, misleći na kraj raspusta.

PROČITAJTE I OVO:  Kišov "Čas anatomije" u Srpskom narodnom pozorištu

Vera Jovanović, menadžerka programa, kazala je da za jubilej festivala Nušićijada želi da pošalje poruku. Pitanje je da li možemo da Nušićijadu nazovemo jubilarnom budući da smo imali skoro četiri decenije njene pauze zbog političkih obračuna koji su je zamrznuli. To, u ovom vremenu, više ne bi trebalo da nam se dešava. S jedne strane smo svesni da nam se autocenzura dešava i kada samo istraživali šta je presudilo da stare Nušićijade više ne bude, nismo mogli baš da dobijemo jasan odgovor. Ali, nekako se svede na ono što je rekla Milena Dragićević Šešić – ‘desilo se jedno konfuzno ćutanje’. Voleli bismo da se tako nešto više nikad ne ponovi, da Nušićijada nastavi da živi i postane model za svaku drugu zajednicu koja želi da napravi nešto slično”, istakla je Jovanović.

Ona je dodala da novu Nušićijada nije imala staru ekipu, kakva je bila u vreme njenog nastanka 1967. doba opšteg kulturnog uzleta, ali da su je oblikovali mahom ljudi na lokalu s mnogo entuzijazma i, naravno, trudeći se da zadrže sve one dobre tradicionalne momente ove smotre. Takva su i šaljiva priznanja, kao recimo Ljubi Didiću, koji je nekada igrao Branislava Nušića. On je dobio nagradu za nefilmovanu ulogu čuvenog komediografa i ljubav prema pleh muzici, a priznanje se sastojalo iz pižame, a nekad i pečenog praseta. “I ove godine ćemo se kroz šaljiva priznanja zahvaliti onima koji su nam zbilja važni”, najavila je Jovanović otkrivši neke od laureata: Radomir Ristić, aktuelni predsednik opštine, za vreme obnove Nušićijade, koji je jedini imao sluha za tu ideju, Petar Arbutina za uvođenje “satiranja” kao posve novog književnog pravca, Petar Božović, Zoran Kesić i mnogi drugi. Ceremonija uručenja priznanja biće upriličena prvog dana Nušićijade na Svečanoj akademiji, kada će biti premijerno prikazan i dokumentarni film. Svoju kondiciju nušićevci će demonstrirati na brojnim festivalskim scenama, ulicama i trgovima, gde će ih na svakom ćošku sačekivati koncerti, predstave, performansi, izložbe, razgovori. Pozorišni program otvoriće predstava beogradskog Narodnog pozorišta “Kir Janja” sa Predragom Ejdusom u glavnoj ulozi a muzički program će biti obogaćen gostima iz Evrope – holandskim sastavom “Spijkers” koji će izvoditi svetsku, ali i balkansku muziku. Na tri scene ređaće će se brojni muzički žanrovi. Nastupiće tako dečji simfonijski orkestar iz svetski poznatog programa društvene integracije kroz muziku “El Sistema”, preko hip- hopera Who See, rokera Pilota, pop pevača Sergeja Ćetkovića, soul-fank-džezera Funktastic Coalition do Wonder String kvarteta koji će premijerno izvesti jutarnji koncert za goste Nušićijade. Deca i mladi će tradicionalno imati festival u festivalu.

PROČITAJTE I OVO:  Premijera predstave "Kad je Niče plakao"

Humor će se provlačiti kroz ceo program Nušićijade od šaljive fudbalske utakmice između samoprozvanih i samo kategorisanih mršavih i debelih, preko Dinčića i družine, koji će izvesti Veče improvizacije, ekipe Satiranja predvođene Petrom Arbutinom i pojačanjem u obliku Mihaila Medenice. Rečju “Opšti džumbus”, koji je je, po rečima organizatora, idealan moto za slavlje poslednjih pola veka u kulturi i društvu na našim prostorima.

Izvor: Danas