Okrugli sto povodom predstave “Na Drini ćuprija”


U okviru 24. Međunarodnog festivala klasike „Vršačka pozorišna jesen“ 2016, izvedena je 25. oktobra, na sceni „Pera Dobrinović“ u Srpskom narodnom pozorištu, predstava „Na Drini ćuprija“ čiji je autor i reditelj Kokan Mladenović.

U prepunoj sali, uz suze, uzdahe i višeminutni aplauz propraćen ovacijama, publika je na nogama pozdravila i ispratila glumce.

Posle predstave održan je Okrugli sto koji je vodio Milivoje Mlađenović i za kojim su govorili: Kokan Mladenović, reditelj, Svetislav Jovanov, dramaturg, glumci Radoje Čupić, Aleksandra Pleskonjić Ilić, Milovan Filipović i Sanja Mikitišin, i koreograf Andreja Kulešević.

Centralna tema razgovora, bila je zapravo i centralna tema predstave – zbog čega ciklični krugovi zla i dalje postoje, zašto je, i da li je, mržnja među narodom toliko duboko ukorenjena, i zašto je most, kao simbol spajanja, često, a u ovom slučaju i konkretno, mesto sukoba, razdora i krvoprolića. Reditelj, dramaturg i glumci pokušavali su da daju odgovore analizirajući roman koji je pretočen u dramsku formu, analizirajući likove koji, svojim prisustvom, dijalozima, monolozima i pokretima, daju tumačenje i razlog nastanka i trajanja sukoba i nedostatka razumevanja kako među pojedincima tako i među narodima.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici medija iz Novog Sada, Vršca, zatim Zoran Đerić, v.d. upravnika SNP-a, organizatori Festivala kao i Đura Mrđa, selektor i direktor festivala „Vršačka pozorišna jesen“. Predstavu je pogledao tročlani žiri u sastavu: Saša Torlaković, Branka Krilović i Ksenija Radulović.

U petak, 28. oktobra je proglašenje pobednika Festivala u Narodnom pozorištu „Sterija“ u Vršcu, u 20.00 časova.


PROČITAJTE I OVO:  Roman o kosmopolitskom Berlinu u kome živi cela Evropa