Obeležavanje Dana sećanja na stradanje Narodne biblioteke Srbije


U četvrtak 6. aprila 2023. godine sa početkom u 10:30 časova na lokalitetu na Кosančićevom vencu biće organizovano  obeležavanje Dana sećanja na stradanje Narodne biblioteke Srbije na Кosančićevom vencu.

Narodna biblioteka Srbije je 6. aprila 1941. godine u naletu nemačkih bombardera pogođena zapaljivim bombama. Biblioteka je gorela tri dana, dok požar nije utihnuo, nakon čega su uništeni do temelja sama zgrada, koja se tada nalazila na lokalitetu na Кosančićevom vencu, svi inventari i katalozi, knjižni fond od 500.000 svezaka, zbirka od 1.424 ćirilska rukopisa i poveljâ od 12. do 17. veka, kartografska i grafička zbirka od 1.500 brojeva, zbirke od 4.000 naslova časopisa, 1.800 naslova novina, nedovoljno proučena zbirka turskih dokumenata o Srbiji, inkunabule i stare štampane knjige, kompletne biblioteke, poput onih Vuka Кaradžića i Đure Daničića, kao i celokupna prepiska značajnih ličnosti iz kulturne i političke istorije Srbije i Jugoslavije.

Novu zgradu Narodna biblioteka Srbije dobila je 6. aprila 1973. godine na Vračarskom platou, gde se i sada nalazi, a prvu počasnu člansku kartu u novootvorenom zdanju dobio je nobelovac Ivo Andrić.