Novo izdanje Bredberijevog ”Farenhajta 451”


“Laguna” je upravo objavila novo izdanje kultnog romana “Farenhajt 451” jednog od najznačajnijih pisaca fantastike Reja Bredberija.

“Farenhajt 451” (1953) donosi distopisjku priču o američkom društvu budućnosti u kojem je zabranjeno čitanje knjiga i u kojem se TV programima i drogama uništava individualnost. U takvom društvu postoje odredi “vatrogasaca” koji traže i sistematski uništavaju knjige. Sam naziv romana aluzija je na temperaturu spaljivanja papira.

Višestruko nagrađivani “Farenhajt 451”, u svetu je do sada prodat u više od 10 miliona primaraka, a filmska adaptacija snimljena 1966. godine uživa status klasika sedme umetnosti.

Gaj Montag je vatrogasac. U njegovom svetu dominira televizijski program, literatura je “vrsta na ivici izumiranja”, a vatrogasci češće raspiruju vatre nego što ih gase. Njegov posao je da uništava najilegalniju robu – štampane knjige, a zajedno s njima i kuće u kojima su skrivane.

Montag je zadovoljan svojim poslom i nikada se nije zapitao o posledicama toga što radi. Svakog dana vraća se kući svom jednoličnom životu sa ispraznom suprugom Mildred koja dane provodi u društvu svoje televizijske “porodice”. Sve dok ne upozna mladu Klaris koja će mu pričati o prošlim vremenima kada ljudi nisu živeli u strahu i kada su smeli da imaju svoje ideje umesto onih koje propoveda televizija.

Nakon što Mildred pokuša da se ubije, a Klaris nestane, Montag će početi da preispituje sebe i svet u kojem živi. Poznanstvo sa profesorom odmetnikom preokrenuće njegovu sudbinu.

Rej Bredberi (1920–2012) je tokom svoje dugogodišnje književne karijere, započete u ranoj mladosti, objavio gotovo 600 kratkih priča, 30 romana, brojne pozorišne komade i pesme.

Pored “Farenhajta 451” njegova najpoznatija dela su: “Marsovske hronike”, “Ilustrovani čovek”, “Oktobarska zemlja”, “Dan kada je zauvek padala kiša”, “Maslačkovo vino”, “Nešto zlo nam se prikrada”…

PROČITAJTE I OVO:  Promocija romana Dejana Mihailovića "Podvizi i stradanja Grofa od Takova"

Uspešan je bio i kao pisac scenarija za radio drame, TV serije i filmove. A njegova serija “Pozorište Reja Bredberija” pobrala je brojne nagrade u kategoriji televizijskog programa.

Izvor: Art-Anima