Novo iz Dokaza: „Non-Ui” i „Kuća leptira”


Nedavno je izdavačka kuća Dokaz objavila dva nova naslova – roman Non-Ui makedonske autorke Lidije Dimkovske i triler Kuća leptira danske bestseler autorke Katrine Engberg.

Roman Non-Ui je drugi naslov u okviru književnog projekta „Evropske porodične veze i identitet: ožiljci i nade” koji realizujemo tokom ove i sledeće godine, a podržan je od strane programa Kreativna Evropa. Nagrađivana makedonska autorka Lidija Dimkovska u ovom romanu nam donosi dirljivu i toplu priču o ljubavi, porodici, identitetu, o ratu i migracijama, životu u okruženju mafije, kao i o povratku fašizma u Evropu.

Foto: Promo

Sve počinje kada se krajem Drugog svetskog rata mlada Splićanka Nedjeljka zaljubljuje u italijanskog vojnika Karla i odlučuje da pođe sa njim na Siciliju. Za sobom ostavlja sve – porodicu, prijatelje, posao, svoj grad i domovinu. Vrlo brzo postaje svesna toga da će u novoj sredini, bez svog jezika i kulture, zauvek ostati tuđinka. Svoja tri sina nikada neće naučiti da govore hrvatski jezik i jedina osoba sa kojom će moći da komunicira na svom maternjem jeziku biće njena unuka.

PROČITAJTE I OVO:  Nataša Atanacković: "Volim da razgovaram sa čitaocima"

U formi dnevničkih zapisa, Non-Ui je roman u kojem se smenjuju slike prošlosti i sadašnjosti, Splita i Sicilije, s mislima i životnim iskustvima bake i unuke identičnog i simboličnog imena – Neda. Događaji opisani u romanu odvijaju se u nelinearnoj strukturi i obuhvataju period između 1938. i 2016. godine, a imaginarni razgovor bake i unuke otkriva živote dveju žena odgajanih u drugačijoj kulturi i istorijskim okolnostima, i njihovu duboku međugeneracijsku povezanost. Non-Ui je roman o usamljenosti, osećaju (ne)pripadanja i otuđenosti, ali i o netrpeljivosti i ubitačnoj mržnji koje su obeležile više generacija.

Drugo izdanje koje smo objavili neposredno pred Beogradski sajam knjiga i koje će posebno obradovati ljubitelje nordijskog noara, jeste triler Kuća leptira danske autorke Katrine Engberg, drugi roman u serijalu Kopenhagen.

Foto: Promo

Na odeljenju kardiologije u jednom od vodećih medicinskih centara u Kopenhagenu, medicinska sestra puni špric prevelikom dozom lekova za srce i krišom ulazi u sobu starijeg muškog pacijenta. Pet dana ranije, mladi raznosač novina na svojoj ruti u centru Kopenhagena nailazi na jeziv prizor – nago telo mrtve žene pluta u fontani na centralnom gradskom trgu. Na telu se uočavaju bizarne, simetrične posekotine i čini se da je žena iskrvarila nasmrt, što je metod ubistva sa kojim se policija nikada ranije nije susrela.

Istražitelj kopenhaške policije, Jepe Kerner, preuzima slučaj, ali ovoga puta pored sebe nema svoju partnerku, Anete Verner, koja je na porodiljskom odsustvu i sanja da se što pre vrati na posao. Dok Jepe luta ulicama u potrazi za odgovorima, Anete odlučuje da malo istražuje na svoju ruku, čime će vrlo brzo svoj život dovesti u opasnost. Istraga detektive vodi u sve mračnije ćoškove Kopenhagena, ali i u samo srce zdravstvenog sistema. To je svet u kojem vladaju empatija i briga, ali ispod površine vrebaju bolesna ambicija i pohlepa. Ono što će na tom putu Jepe i Anete otkriti slediće im krv u žilama…

PROČITAJTE I OVO:  Ubistvo kao iz romana

Prema rečima književnog kritičara Sandej Tajmsa, Kuća leptira je originalno i izuzetno zanimljivo delo. Romani Katrine Engberg su bestseleri u Danskoj i ona je ime na koje treba obratiti pažnjuˮ.