Gostovanje spisateljice Olge Grjaznove u Beogradu


Renomirana spisateljica Olga Grjaznova biće gošća Beograda povodom objavljivanja njenog debitantskog romana “Rus je onaj koji voli breze” u izdanju Kontrast izdavaštva. Promocija srpskog izdanja ovog višestruko nagrađivanog romana biće održan u biblioteci Gete instituta 19. septembra u 19 časova. Razgovor sa autorkom i prevoditeljkom Majom Matić vodi Jelena Vukićević.

Autorka se u ovom romanu bavi ključnim temama kao što su migraciono iskustvo, nestabilni identiteti, kao i izloženost nasilju, pri čemu se Grjaznova snažno opire konstruktima kao što su nacija, kultura ili etnička pripadnost.

Tri glavna lika romana pripadaju postmigracionoj generaciji. Njihovei identiteti su hibridni, što ih ne oslobađa ni od zahteva njihove porodice, društvenih predrasuda, efekata politike, niti njihovih sopstvenih očekivanja.

Nakon potresnog ličnog iskustva, Maša kreće na putovanje u Izrael gde je dočekuje izraelsko-palestinski  sukob. U tom nesigurnom svetu ona traži stabilnost i nalazi je u jeziku. „Jedina stvar na koju moja junakinja može da se osloni u ovoj situaciji jeste jezik. Što više jezika i kultura poznaje, to je fleksibilnija. Ako se nešto drugo desi, ona može brzo da se preseli u drugu zemlju i da se prilagodi novom životu.”, objašnjava Olga Grjaznova.

Roman “Rus je onaj koji voli breze” Olge Grjaznove je objavljen u okviru projekta Most/Die Brücke koji je podržao program Kreativna Evropa, u kojem Kontrast izdvaštvo objavljuje deset knjiga savremene nemačke književnosti na srpskom, a izdavačka kuća Verlag u Berlinu jedanaest  knjiga srpske i regionalne književnosti na nemačkom jeziku.